Šta predviđa Nacrt ugovora o zakupu Željezare: Garancije mjesečne,do 150 zaposlenih, investicije preko 30 miliona…

Švajcarska kompanija 8B Capital S.A. nakon ispunjenja investicionog ciklusa u Željezari imaće pravo da uđe i u vlasničku strukturu te nikšićke fabrike. To između ostalog predviđa nacrt ugovora o zakupu željezarinih pogona koji je juče usvojio Odbor direktora EPCG koja je vlasnik imovine Željezare.

O detaljima iz nacrta za RTNK je govorio pomoćnik izvršnog direktora EPCG za finansije Miro Vračar koji je gostujući u našem jutarnjem programu istakao da su u ugovoru dva ključna elementa- zakup i investiciona ulaganja.

8B Capital S.A. se obavezuje da pripremi pogone i proizvodnju započne u periodu od 6-12 mjeseci od ulaska u fabriku.

Vračar je kazao da prva faza podrazumijeva i ulaganja koja su procijenjena na 5-7 miliona eura koje švajcarska kompanija treba da uloži u sanaciju opreme kako bi počeli proizvodnju.

Dužan je da, kako Vračar kaže,  kontinuiranim radom -proizvodnjom najmanje od 1.500 tona mjesečno „dokaže da je uspješno uložio u opremu i uspješno je stavio u funkcionalno stanje“.

„Obaveza zakupca u tom periodu prvih šest mjeseci da svakog mjeseca preuzima po 25 radnika, što znači da nakon 6 mjeseci zakupac treba da preuzme 150 radnika i da plaća mjesečnu zakupninu od 31.000 eura. Zakupac je dužan svakoga mjeseca plaća utrošenu električnu energiju. Potencijalni zakupac u principu je saglasan sa tim da da ili baankarske garancije svakog mjeseca za svaki mjesec tih obaveza ili da krajem tekućeg mjeseca izdvoji sredstva koja pokrivatju  te tri vrste troškova  na poseban račun i to bi bilo kao garancija i avans EPCG za naredni mjesec“, istakao je Vračar.

Druga faza podrazumijeva izradu investicinog plana koji će verifikovati od četiri vodeće svjetske revoizorske kuće i to kuća, pojašnjava Vračar, koja izabere EPCG. Nakon toga EPCG daje sagalsnost na plan, pa zakupac može da uđe u investicioni ciklus koji će iznositi dodatnih 25 miliona eura.

„Investiciono ulaganje od 25 miliona predstavlja jedan period koji nije baš precizno definisan ali zasigurno on će zahtijevati vremena. Da li će to biti 3 ili 4 ili 5 godina, a nastojaće zakupac da to obradi u što je moguće kraćem vremenu i da pokrene i ostale pogone i da ulaže u ono što će biti interesantno za tržište.

Tek nakon ulaganja od 25 miliona zakupac stiče pravo i EPCG kao subjekat dati saglasnost, tada nastupa jedan trenutak gdje će doći do promjene vlasničke strukture, odnosno učešća u vlasničkoj strukturi novog zakupca“, istakao je Vračar.

8B Capital može ući u Željezaru mjesec nakon što potpisšu ugovor.

Nacrt ugovora o zakupu Željezare između EPCG i švajcarske kompanije 8B Capital S.A. dostavljen je Ministarstvu energetike i rudarstva, Vladi i državnoj Komisiji za privatizaciju. Dokument je juče usvojen na sjednici Odbora direktora EPCG, a biće i na dnevnom redu Skupštine akcionara kompanije koja je, kako Vračar, zakazana za 28. jun.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA