Sporni invaliditeti pustoše državni budžet

Mjesečne isplate za subvencije zapošljavanja osoba kojima je priznat status i procenat invaliditeta dostigao je mjesečni iznos od 2,7 miliona eura, saopšteno je “Vijestima” iz Zavoda za zapošljavanje pri kojem radi Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica s invaliditetom, koji isplaćuje te naknade.

Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom iz ovog Fonda se poslodavcima koji zaposle osobe s invaliditetom uplaćuje novac do 75 odsto bruto zarade na koju je prijavljena ta osoba, svakog mjeseca dok je zaposlena. Zakon nema, kao u drugim državama, ograničenja iznosa zarade koja se može subvencionisati niti ukupni iznos koji se subvencioniše. Zbog toga postoje slučajevi da poslodavci prijavljuju ove osobe na mjesečne zarade i veće od osam hiljada eura.

Kada su “Vijesti” u aprilu prošle godine napisale tekst “Milionske prevare preko osoba s invaliditetom” u kojem su upozorile na nenormalan rast broja osoba s invaliditetom i na visoke zarade na koje ih poslodavci prijavljuju, tadašnji broj zaposlenih osoba s invaliditetom koji su primali naknadu iznosio je 1.727 i mjesečni iznos koji je Fond isplaćivao za njihove subvencije bio je oko 1,2 miliona. Sada je broj osoba koje ostvaruju pravo na subvenciju zarada porastao na 4.700, a mjesečni iznos na 2,7 miliona.

U 2022. godini ukupno je za ove subvencije isplaćeno 14,5 miliona eura, prošle godine 22 miliona, a ove godine će on preći sumu od 30 miliona. Ovogodišnjim budžetom predviđena je suma od 20 miliona eura za ove namjene, a kako je država garant isplata ovih subvencija, rebalansom budžeta će ovoj iznos morati da povećaju za još desetak miliona.

Da nešto nije u redu s brojem osoba kojima se priznaje visok procenat invaliditeta i s iznosom zarada na koji ih poslodavci prijavljuju, u proteklih godinu i po više puta su u “Vijestima” upozoravali donedavni predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Dejan Vojvodić i načelnik Fonda Denis Martinović. Oni su podnosili incijative za izmjenu Zakona, ograničavanje visine isplate subvencija, da se provjeri rad ljekarskih komisija,… Od tada je formirana radna grupa koja još radi na pripremi predloga izmjena zakona.

Zakonom je bilo zamišljeno da poslodavci koji ne zapošljavaju osobe s invaliditetom plaćaju posebnu naknadu – kaznu, iz koje je trebalo da se finansira ovaj fond. Međutim, već u 2022. godini prihodi Fonda od ove nanade su iznosili 9,8 miliona eura, i smanjuju se iz godine u godinu, dok su tadašnje isplate za ove subvencije bile 14,5 miliona eura. Prema dosadašnjim podacima, ove godine će Fond prihodovati oko devet miliona, a rashodi za isplate subvencije će preći 30 miliona.

To znači da će ovaj sporni državni rashod iznositi kao i polugodišnja rata za izgradnju auto-puta.

“Vijesti” su ranije pisale i o tome kako ljekarske komisije naročito u Beranama i Rožajama izdaju drastično više uvjerenja za priznavanje statusa osobe s invaliditetom i visokog procenta invaliditeta, gdje deset odsto stanovništva ima ovaj status. Navođeni su i primjeri gdje građani iz drugih gradova mijenjaju prebivališta za ove opštine, a nakon što dobiju uvjerenje o invaliditetu, ponovo sele prebivalište u svoju prethodnu opštinu.

Da se i dalje osobe s invaliditetom, formalno ili ne, osiguravaju i na vrlo visoke zarade da bi dobili i visoke subvencije, pokazuje i podatak da je posljednji mjesec najveća isplaćena subvencija poslodavcu za jednog zaposlenog iznosila 4.192 eura, što su skoro dvije i po mjesečne plate premijera.

Kako nema zakonskog ograničenja na visinu subvencije, već ona zavisi od procenta invaliditeta i visine zarade na koju ga prijavi poslodavac, Zavod i Fond nemaju mogućnost da ospore isplatu takvih subvencija.

“Zavod je ranije upućivao zahtjeve inspekciji da preispita određene isplate. Ipak, važno je naglasiti da se subvencije isplaćuju na osnovu isplaćene bruto zarade koju prijavi poslodavac, bez ograničenja. Trenutno su u toku izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, a očekuje se da će nova zakonska rješenja donijeti značajne rezultate u ovoj oblasti”, kazali su iz Zavoda “Vijestima”.

Novi Savjet Fonda danas počinje sa radom

Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dva mjeseca nije imao svoj Savjet – upravno tijelo od pet članova koje daje saglasnost na nove zahtjeve za isplate subvencija za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Novi savjet će početi da radi danas, nakon što je prošle sedmice imenovana i posljednja njegova članica predstavnica Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga.

Prvi pu od 2014. godine u ovom Savjetu neće biti Gorana Macanovića koji je predsjedavao Savjetom, jer njegova kandidatura za novi mandat nije prihvaćena s obzirom da se nalazi pod istragom Agencije za sprečavanje korupcije.

Novi članovi ispred organizacija osoba s invaliditetom su Mirela Korać i Milorad Hajrović, dok su ispred državnih institucija predstavnici Meliha LedinićSlobodan Milatović i Lidija Pejović.

Dio poslodavaca se žalio da zbog kašnjenja u izboru Savjeta kasni isplata subvencija zarada za osobe s invaliditetom koje su zaposlili.

Iz zavoda navode da je izbor članova Savjeta bio prolongiran zbog nedavne rekonstrukcije Vlade jer je uključivala promjene u sastavu Vlade, što je uticalo na razne administrativne procese.

“Nije tačno da zbog nekompletnog Savjeta Fonda nije moguće izvršiti isplate subvencija zarada osobama s invaliditetom. Međutim, tačno je da Savjet nije mogao razmatrati nove zahtjeve za priznavanje prava na subvenciju zarada, što je onemogućilo isplatu subvencija za te nove zahtjeve. U prethodnom periodu bilo je sporadičnih kašnjenja u isplatama subvencija, a to je izazvalo određene pravne postupke. Primjera radi, prošle godine došlo je do kašnjenja zbog čekanja na rebalans budžeta, usljed čega nije bilo sredstava za isplatu”, naveli su iz Zavoda.

Foto: Vijesti/Boris Pejović

3 komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Donedavni predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Dejan Vojvodić je ostavio puno domaćih zadataka koje niko ne rješava. Bravo za Vojvodića koji je pokazo i djelima dokazao kako treba da se vodi Upravni odbor!

Bivši predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Dejan Vojvodić za RESPECT! Ja sam uzeo kredit preko Zavoda i moram ga vratiti, a obećano mi je u Kličevu da ga nikad ne moram vraćati. O ljudima djela govore iz tog razloga još jednom za tog čovjeka kapa i naklon dolje.

Vojvodić jeste uradio puno toga ali ima tu još dosta posla da se nastavi. Teško ga je pratiti što je činjenica. Dok je obavljao funkciju predsjednika Sindikata ZZZCG neviđena energija, a od 0€ kad je preuzeo Sindikat ZZZCG za nekoliko godina ostavio nam je kasu sa blizu 60.000,00€. Ovo dovoljno govori o kolegi iz Podgorice, to je za poštovanje pored raznih inicijativa dok je bio predsjednik Upravnog odbora Zavoda. Jednostavno rečeno čovjek ima petlju!

NIKŠIĆ PROGNOZA