Spajić: U Petnjici postavljen kamen temeljac za proizvodni pogon njemačke fabrike

Predsjednik Vlade Milojko Spajić, ministar finansija Novica Vuković, vlasnik kompanije TNA-ENERGIE Adis Ramdedović i predsjednik opštine Petnjica Samir Agović postavili su kamen temeljac za proizvodni pogon kompanije TNA-ENERGIE u Petnjici.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić saopštio je da je u Petnjici postavljen kamen temeljac za proizvodni pogon njemačke fabrike „TNA-ENERGIE“.

On je, u objavi na Iksu, kazao da su početak izgradnje fabrike, otvaranje novih radnih mjesta i izvoz – sadašnjost i budućnost Petnjice.

„Ovakve vijesti želimo za cijeli sjever Crne Gore! Postavljanjem kamena temeljca za proizvodni pogon njemačke kompanije TNA-ENERGIE u Petnjici šaljemo snažnu poruku i ostalim investitorima – na sjeveru se isplati raditi“, napisao je Spajić.

 

Fabrika, u kojoj će se proizvoditi djelovi za dizel električne agregate, u prvoj fazi prostiraće se na površini od oko 2800 metara kvadratnih, uz mogućnost proširenja do 10000 metara kvadratnih.

U početku će zapošljavati oko 20 radnika, a planirano je da se taj broj duplira. Očekivanja investitora su da bi proizvodni pogon mogao zapošljavati i 200 ljudi.

„Ovo je velika vijest za Petnjicu i cijeli sjever Crne Gore, nevjerovatan signal koji smo poslali svim investitorima – da je moguće razvijati biznise i u ovom dijelu države. Dolazak novih kompanija i otvaranje radnih mjesta za Vladu je prioritet. Ovako zamišljamo da sjever ide naprijed“, istakao je premijer Spajić, tokom svečanosti, kojoj je prisustvovao i ministar dijaspore Mirsad Azemović.

Fabrika će se nalaziti uz regionalni put Petnjica – Bioča – Bijelo Polje, a premijer je rekao da je upravo ta dionica žila kucavica za taj kraj, te da će biti rekonstruisana.

„Izgradnja i rekonstrukcija puteva biće novi impuls za dolazak još više kredibilnih investitora, koji će, siguran sam, biti podstaknuti i primjerom gospodina Ramdedovića – da se vraćaju i svoja poslovanja razvijaju i u Crnoj Gori“, zaključio je predsjednik Vlade.

Ramdedović je prvu godinu ETF-a završio u Podgorici, nakon čega je školovanje nastavio u Njemačkoj, gdje od 2017. ima svoju kompaniju, jednu od vodećih u oblasti proizvodnje električnih agregata.

„U fabrici će se proizvoditi produkti isključivo za njemačko tržište, a ljudi koji u njoj budu radili imaće priliku da se tamo usavršavaju. Onima koji su na privremenom radu u inostranstvu i tamo imaju svoje poslove, poručujem da sve što radimo u tim zemljama zapadne Evrope, možemo raditi i ovdje. Uvidio sam da postoji razumijevanje državne i lokalne vlasti za pokretanje ovakvih projekata“, naglasio je Ramdedović.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović pohvalio je saradnju sa Vladom, a investiciju označio kao pravi primjer patriotizma, usmjerenog u razvoj rodnog kraja.

„Odavno Petnjica nije dočekala ovakav dan, dan kada postavljamo kamen temeljac za poslovni pogon, što je preduslov za otvaranje novih radnih mjesta za našu omladinu. Ovo je izuzetan dan, za ponos“, naglasio je Agović. Adis Ramdedović je njemačku praksu počeo da primjenjuje od samog početka projekta, pa su tako danas u kamen temeljac ugrađena i obećanja onih koji su ga položili. Vlada Crne Gore se obavezala da će uskoro krenuti rekonstrukcija puta Petnjica – Bioče, opština Petnjica će obezbijediti biznis zonu u ovom kraju, a investitor, da će ispuniti sve planove vezane za novu fabriku

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA