Spajić: Svima je jasno da odgovorno upravljamo javnim finansijama, svi naši ekonomski programi održivi

Premijer Milojko Spajić je poručio da je građanima stigla potvrda da je povećanje plata i penzija održivo, ulaganje u infrastrukturu opravdano, a čeka ih i pad kamata kod podizanja svih kredita.

On se oglasio povodom toga što je renomirana svjetska kreditng agencija Moody’s podigla kreditni rejting Crnoj Gori prvi put poslije deset godina.

Crna Gora je sa rejtinga B1 podignuta na Ba3, što je, kako je kazao, veliki pomak i pokazatelj ispravnih ekonomskih politika.

Spajić je istakao da je Crna Gora ekonomski sada potpuno drugačija u odnosu na 2014. kada smo imali isti rejting.

„Tada je naša politika bila jako konzervativna i mnogo manje ekspanzivna. I upravo zbog toga je velika razlika, uprkos tome što podižemo plate i penzije, imamo velike kapitalne izdatke i investicije u auto-puteve, puteve i željeznicu – imamo i podizanje kreditnog rejtinga“, naveo je predsjednik Vlade i dodao:

„To vam govori o ogromnom povjerenju kredit rejting kompanija kao i investitora u našu zemlju. 2014. je Kapitalni budžet bio samo 75 miliona eura, sada je dva i po puta veći 237 miliona eura. Fond zdravstva je prije deset godina bio tri puta manji. Prosvjeta je recimo imala dva puta manja budžet. Prosječna neto zarada je bila samo 477 eura, sada će biti oko 1000 eura, od oktobarskih zarada. Minimalna penzija je bila samo 100 eura, sada je minimalna penzija 450 eura. Prosječna penzija je bila 273 eura, a sada je prosječna penzija će biti oko 565 eura.“

Spajić dodaje da je naša ekonomija u porastu potvrđuje i povjerenje međunarodnih investitora u crnogorske obveznice, odnosno u državu Crnu Goru ističući da „poslije sunovrata cijene naših obveznica usljed političke nestabilnosti i pada manjinske Vlade“ 2022. godine, sada obveznice u konstatnom rastu i dostigle su nivo od skoro 94 centa.

„To pokazuje jedno značajno povjerenje, koje investitori imaju ne samo u budžet koji smo usvojili, već i u program Evropa Sad 2, kao i sve kapitalne projekte koje smo prezentovali: auto-puteve, željeznice, brze ceste, puteve i sve ostalo“, naveo je premijer.

On ističe da će rast kreditnog rejtinga i cijene obveznica donijeti direktne benefite i za građane.

„Zato što će zaduživanje Crne Gore i svo finansiranje u budućnosti biti značajno jeftinije. U prosjeku oko 30 miliona eura godišnje ćemo imati ušteda upravo zbog većeg kreditnog rejtinga. Druga stvar, sve kamate na kredite uključujući i one koji građani dobijaju od naših banaka biće manje, što znači i manje rate za automobile, nekretnine i drugu potrošnju. Na kraju ovim rejtingom konačno dolazimo na mapu ozbiljnih investitora i ovo je signal najvećim kompanijama da je sigurno ulagati u Crnu Goru“, zaključio je Spajić.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA