Spajić: Radimo punom parom da bi doveli Lidl, planiramo i kreiranje robnih rezervi

Premijer Milojko Spajić naveo je u objavu na društvenoj mreži „X“ da Vlada radi punom parom kako bi doveli Lidl i slične firme, jer je, kako kaže, to jedino dugoročno rješenje u borbi protiv visokih cijena.

„Prostorni planovi se brzo usvajaju (juče Nikšić recimo itd.) – oni su bili glavno usko grlo do sad. Po prvi put imamo konkretne planove tih kompanija za ekspanziju u Crnu Goru koje će napraviti konkurenciju koju vidimo u EU. Planiramo i kreiranje robnih rezervi u početku 2025. koje bi takođe pomogle obuzdavanje cijena – ali je to pretežno za robu za osnovnu upotrebu“, pojasnio je Spajić.

S druge strane , kako kaže, „limitirane cijene“ akcija je bila do turističke sezone.

“ Sad su samo za domaće i osnovne proizvode (nije ekonomski/drzavnički normalno, ali ni objašnjivo Evropskoj komisiji zasto bi ograničavali marže i podsticali potrošnju uvoznih stvari koje će dobrim dijelom turisti da kupe)“, kaže Spajić.

Kako kaže, imajući u vidu da su minimalne i prosječne penzije veće nego recimo u Hrvatskoj (koja je osim EU, i članica i Eurozone, Šengena itd.), očigledno je dosadašnji dio programa ES za penzionere uspio.

„Našim približavanjem EU, popravkom infrastrukture (aerodromi-koncesija do kraja godine, auto-putevi-14 dionica raspisani tenderi za idejna rješenja i idejne projekte,luka Bar-se konsoliduje, i željeznica se rekonstruiše sa EBRD i EIB) sa lakšim dotokom roba, kao i ulaskom na jedinstveno tržište, SEPA itd. će se popraviti situacija i ublažiti cijene, a nivoi plata i penzija koje dostignemo će ostati“, kazao je Spajić.

Foto: Luka Zeković/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA