Spajić: Nijedan dio tekućeg budžeta neće doći iz zaduženja

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu. Ministar finansija Novica Vuković na današnjoj konferenciji za medije, rekao je da su izvorni prihodi budžeta planirani na nivou od 2,7 milijardi eura dok su izdaci planirani za 3,48 milijardi eura.

Premijer Milojko Spajić istakao je da budžet koji su danas predstavili odraz odgovornosti onoga što su obećali građanima, navodeći da je budžet 2024. fiskalno odgovoran i održiv.

„Najave pojedinaca da ćemo mjere iz raznih programa finansirati iz zaduženja, ili povećanjem stope PDV-a, prodajom EPCG opovrgavamo budžetom koji je fiskalno odgovoran i održiv. Imaćemo suficit tekućeg budžeta, upravo zbog toga neće nijedan dio tekućeg budžeta biti finansiran iz zaduženja. Zaduženja će se koristiti isključivo ili radi kapitalnog budžeta, ili vraćanja starog kredita“, rekao je Spajić.

Poručio je da će penzioneri od 1. januara naredne godine imati minimalnu penziju 450 eura.

Rekao je i da su napravili semafor sistem zelenih, žutih i crvenih projekata. 

„Molio bih lokalne samouprave da se posvete pripremi projekata i na taj način doprinesu budžetu Crne Gore. Spremni smo da, kada projekti budu zreli, rebalansom dodamo nove projekte. Pozivam sve građane da maksimalno pritisnu lokalne samouprave, a lokalne samouprave da se posvete“, dodao je on.

Nastavak gradnje auto-puta naredne godine

Spajić je kazao da Vlada maksimalno ubrzava proceduru da sljedeće godine krene sa nastavkom gradnje auto-puta.

 „U kapitalnom budžetu je 80-90 miliona eura locirano za tu stavku“, naglasio je Spajić.

Istakao je da imamo određene opštine na sjeveru koje su potpuno osječene od aerodroma, što pokazuje njihovu desetkovanost.

Imajući u vidu rok da budžet bude usvojen do kraja godine, dodatne mjere biće predmet fiskalne strategije, koju, kaže Spajić, nijesmo imali u prethodne dvije godine. Zbog toga smo, dodaje, morali da platimo 30 miliona eura. 

Najavio je da ćemo kao država imati jednu strategiju koja treba da odražava dobro. 

Vuković: Za saobraćaj će biti izdvojeno 218 miliona eura, za zdravstvo 453 miliona, odbranu 220 miliona, za poljoprivredu 72 miliona eura

Ministar finansija Novica Vuković na današnjoj konferenciji rekao je da će nastavak druge dionice auto-puta ići direktno iz kapitalnog budžeta.

Potvrdio je da ćemo imati suficit budžeta, kazavši da je cilj povećanje konkuretnosti privrede, obezbjeđivanje makroekonomske i fiskalne strategija, unapređenje standarda građana, te povećanje investicija…

Vuković je kazao da su obezbijeđena dodatna sredstva za finansiranje opština na sjeveru. Poručio je da je planirano smanjenje deficita budžeta, dodajući da će nivo javnog duga biti oko 60 odsto. Poručio je da će kroz kapitalni budžet u naredne tri godine biti uloženo 700 miliona eura.

Dodao je da su izvorni prihodi planirani u iznosu od 2 milijarde i 707,3 miliona eura.

Ministar je rekao su porezi i doprinosi na zaradu u 2024. planirani u ukupnom iznosu od 676,2 miliona eura.

Naveo je da sektor socijalnog staranja sa planiranih 989 miliona eura čini najveći sektor u budžetu države.

„U okviru socijalnog staranja za potrebe prava iz oblasti PIO, planirani su iznosi od 737 miliona eura, i uvećani su za 170 miliona, čime je obuhvaćeno uvećanje minimalne penzije na 450 miliona eura, kao i tri redovna usklađivanja u toku 2024. godine“, kazao je Vuković i dodao:

– Za saobraćaj će biti izdvojeno 218 miliona eura, što je dodatnih 71 milion eura u odnosu na prošlu godinu.

– Za sektor zdravstva opredijeljeno je 453 miliona eura, što predstavlja uvećanje od 16 miliona eura u odnosu na ovu godinu. 

– Za sektor odbrane biće izdvojeno od 220 miliona eura, dodatnih 11,6 miliona eura u odnosu na 2023. godinu.

–  Za poljoprivredu biti izdvojeno 72 miliona eura, što je uvećanje od devet miliona u odnosu na 2023.

Saopštio je da je Kapitalni budžet razvojna komponenta i da je predviđen na 240,6 miliona eura, što predstavlja uvećanje od 40 miliona u odnosu na 2023.

Rekao je da su izvorni prihodi budžeta dovoljni da finansiraju potrebe tekuće potrošnje države.

„Novo zaduživanje isključivo se odnosi na izdvajanje za infrastrukturne projkte i time zadovoljavamo zlatno fiskalno pravilo“, naveo je on. 

Dodao je da se očekuje da će dug države u 2024. biti na nivou od 63 procenta BDP sa trendom pada u srednjem roku.

Istakao je da je u narednoj godini planiran završetak 94 projekta i finansiranje 79 novih. 

Ministar Vuković je kazao da je pola milijarde obaveza iz prethodnog perioda, i zajedno sa kamatama će biti 520 miliona eura.

Vuković je kazao i da je Vlada odlučila da svi prilivi od ekonomskog državljanstva biti investirani u izgradnju auto-puta i razvoj sjevera.

Spajić: Svako obećanje koje smo dali biće ispunjeno u rokovima koje smo dali

Na pitanje od kojeg novca će finansirati povećanje minimalne penzije, Spajić je odgovorio da ostaju pri stavovima izrečenim u predizbornoj kampanji, a to je da će sve biti ispunjeno u datim rokovima.

Rekao je da minimalne penzije neće doći ni iz zaduženja, napominjući da nijedan dio tekućeg budžeta neće doći iz zaduženja, niti „lažne priče o prodaji EPCG-a, niti povećanja stope PDV-a“, rekao je Spajić.

„U isto vrijeme, imaćemo suficit tekućeg budžeta i povećanje minimalnih penzija“, rekao je on. 

Šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac dodao je da nijedan euro zaduženja neće koristi za političke svrhe.

Spajić je rekao da je minimalna penzija pripremljena za samo mjesec, a na pitanje kad će biti povećanje minimalnih plata premijer je kazao da je to „već 50 puta rečeno, ne precizirajući tačan datum“.

„Politike vlade nestaju, budžet ne oslikava njihove politike… Ovi ljudi rade 16 sati dnevno, odatle i rezultati koje dajemo, a tek ćemo da ih dajemo. Razumijem nervozu mojih političkih protivnika. Kad sam rekao da će plate biti 700 eura, kroz koliku količinu izrugivanja sam prošao“, kazao je on. 

Na pitanje da li je povećanje zarada kroz Evropu sad 2 obuhvaćeno ovim budžetom, Spajić nije želio da odgovori.

„Drago mi je da raspravljamo o mjesecima, a ne o tri decenije koje su prošle, a nijesmo imali nikakav rezultat. Drago mi je da smo svi nestrpljivi hoće li biti u novembru ili januaru, ja sam srećan čovjek ukoliko nam to bude mjerilo uspjeha i neuspjeha u Crnoj Gori. Svako obećanje koje smo dali biće ispunjeno u rokovima koje smo dali. Vlada ne staje sa radom sjutra ili kad se usvoji budžet“, zaključio je on.

Koncesije za aerodrome neće biti u budžetu za 2024, kazao je Spajić.

„Izrada idejnog projekta Jadransko jonskog puta naredne godine, rebalansom može biti ubačen“

Spajić je rekao da je tokom sljedeće godine planirana izrada idejnog projekta Jadransko jonskog puta, dionica Podgorica – Grahovo. 

„Mi možemo rebalansom u svakom trenutku ubaciti taj projekat u budžet, kada bude taj projekat zreo, da bi bio dio kapitalnog budžeta. Ovaj projekat je moja lična želja i biće jako bitan za produženje turizma… Neki Austrijanac ne želi da ide na more avionom, već auto-putem. Navikli su na to, i vi njih ne možete da privučete osim ako im to ne obezbijedite. Jednostavno to je zlatni standard“, zaključio je Spajić.

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA