Glavni grad: Za projekte dali 25, a plate 12 miliona eura

U gradsku kasu za devet mjeseci slilo se 63.158.444 eura što je 74,04 odsto od godišnjeg plana i 109,64 posto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je za „Dan“ Balša Špadijer, sekretar za finansije Glavnog grada.

Špadijer navodi da u strukturi prihoda, najznačajnije ostvarenje je kod poreza na dohodak na fizička lica sa 25.125.200 eura.

– Slijede prirez porezu na dohodak fizičkih lica sa ostvarenjem od 9.530.379 eura, porez na nepokretnost je ostvaren u iznosu od 9.364.877 eura a od naknada ističem naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u ostvarenom iznosu od 8.816.106 eura. Sa druge strane ostvarena je tekuća budžetska potrošnja u iznosu od 35.182.037 eura u čijoj strukturi su bruto zarade zastupljene sa 12.203.795 eura, transferi privrednim društvima sa 11.976.531 euro, transferi institucijama kulture i sporta sa 3.261.000 eura i ostali – navodi Špadijer.

Sekretar za finansije navodi da su za kapitalne projekte za devet mjeseci potrošili 25.317.203 eura.

– Završili smo ulice Gojka Radonjića i Radoja Jovanovića, na Draču je završena Ulica Vlada Martinovića a u centru Balšića ulica. U toku prošle i ove godine investirali smo značajna sredstva za nabavku opreme za privredna društva čiji smo osnivači, a u razvoj sistema za prečišćavanje otpadnih voda u ovoj godini potrošeno je 4.800.727 eura. U narednim danima biće uplaćeno još preko tri miliona eura za ovaj projekta. Uredili smo i izgradili veliki broj parkovskih površina, fasada, mikro lokacija i brojne druge kapitalne projekte. Očekujemo da će do kraja godine kapitalna realizacija biti značajno veća jer su brojni tenderski postupci u toku i njihova realizacija tek predstoji u narednom periodu. Očekuje nas nastavak izgradnje Bulevara Pera Ćetkovića, ulice Miloša Obilića, Kozaračka, druge faze Husinjskih rudara, Špira Mugoše, Đečevića i nadam se početku izgradnje šetališta Ljubović i šetališta uz Moraču – naveo je Špadijer.

On dodaje da finansije Glavnog grada, i pored brojnih izazova, iskazuju stabilnost i sve tekuće rashode u potpunosti i u roku finansiraju iz tekućih prihoda.

– Imajući u vidu da se najveći intezitet ostvarivanja prihoda očekuje u poslednjem kvartalu, vjerujem da već sada možemo očekivati da ćemo ostvariti godišnji plan i time potvrditi da smo realno i sa posebnom pažnjom planirali budžet Glavnog grada – saopštio je Špadijer.

Pripremaju gradnju podvožnjaka na Bulevaru Save Kovačevića

Balša Špadijer navodi da je u toku gradnja višenamjenskog objekta u Zagoriču, a rade na pripremi brojnih drugih saobraćajnica.

– Pripremamo izgradnju nadvožnjaka na Bulevaru Save Kovačevića, rekonstrukciju Ulice Slobode, valorizaciju projekta Podgoričanka, a radimo i na komunalnim opremanjima i ostalim projektima. Podsjetiću da u narednim danima nastavljamo sa izgradnjom Bulevara Veljka Vlahovića, a u toku su tenderski postupci za izgradnju Zapadne obilaznice i bulevara Vojislavljevića. Možemo da konstatujemo da će se u narednom periodu realizovati brojni infrastrukturni projekti što će obezbijediti dalji razvoj grada – navodi Špadijer.

foto: M. Vujisić/Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA