Smjenjuju sve članove Senata DRI

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović sprema izmjene i dopune Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), kojima će se promijeniti svi članovi Senata DRI. On je za „Dan“ najavio da će izmjene i dopune Zakona o DRI uskoro biti predate u skupštinsku proceduru.

„U zakonu će se promijeniti odredba po kojoj su članovi Senata DRI birani na doživotni mandat, odnosno do penzije. Po novom zakonu članovi Senata će biti birani na šest plus šest godina ili na jedan mandat od devet godina. Takođe, usvajanjem novog zakona, sadašnji članovi Senata više neće biti na tim pozicijama, već mogu preći na druge pozicije u okviru DRI“, kazao je Đurović.

Senat DRI trenutno ima četiri člana – Nikolu N. Kovačevića, Milana Dabovića, Branislava Radulovića i Zorana Jelića. Mjesto petog člana Senata je upražnjeno dvije godine.

Odbor za ekonomiju je 2021. godine raspisao konkurs za petog člana Senata DRI i u decembru te godine prijavilo se sedam kandidata, od kojih je jedan odustao, koji su saslušani tek u martu ove godine. Glavni razlog je što skoro godinu Odbor za ekonomiju nije imao predsjednika. Tek nakon što je bivšeg predsjednika Vladimira Jokovića zamijenio, u decembru 2022. godine, Dejan Đurović, Odbor se ponovo pokrenuo i intervjuisani su prijavljeni kandidati za petog člana Senata DRI.

Kandidati koji su se prijavili za taj konkurs biće u igri za svih pet mjesta u Senatu DRI, nakon usvajanja zakona i smjene sadašnjih članova. Uz njih šest, kako je kazao Đurović, na konkurs će moći da se prijave i drugi građani koji ispunjavaju uslove za člana Senata. To pravo imaće i sadašnji članovi Senata DRI.

„Prvo ćemo izmijeniti zakon, pa ćemo onda birati nove članove Senata DRI. U igri za Senat DRI će biti šest kandidata koji su već prijavljeni, kao i svi ostali koji se prijave na konkurs koji će biti raspisan“, rekao je Đurović.

Istakao je da se nada da će predlog izmjena i dopuna ići i kao predlog Odbora za ekonomiju, te da bi u tom slučaju dogovorili da li bi mandat članova Senata odredili da bude šest plus šest ili devet godina.

„Mandat članova Senata DRI treba da bude prikladan zakonima u Crnoj Gori. Niko nema u CG doživotnu funkciju“, poručio je Đurović.

Istakao je i da su sadašnji članovi Senata DRI upoznati sa time da će biti smijenjeni.

„Sa izmjenama i dopunama zakona sam upoznao i SIGMA – organizaciju koja je davala savjete DRI i kazao im da su članovi Senata DRI bili članovi DPS-a i da je jedan od njih rekao da jedan zaposleni vrijedi četiri glasa i pitao da li se kod njih tako biraju članovi vrhovnih revizija i da li razumiju zašto želimo da mijenjamo članove Senata DRI. Kazali su da razumiju“, izjavio je Đurović.

Naglasio je da će probati da nađu prelazno rješenje kako bi članovi Senata DRI imali prelaznu funciju savjetnika do penzije.

„Ali će im biti oduzeta ovlašćenja koja imaju. Novi članovi Senata neće imati neograničenu reprezentaciju, službena vozila 24 časa i druge privilegije. Moramo da se uozbiljimo kao zemlja“, rekao je Đurović.

Pojasnio je da će Odbor za ekonomiju nakon usvajanja zakona raspisati konkurs za izbor članova Senata DRI, zatim intervjuisati kandidate i Skupštini predložiti kandidate za nove članove Senata.

„Zatim će Skupština glasati o predlozima i izabrati nove članove Senata i to je najdemokratskije rješenje koje postoji“, zaključio je Đurović.

Dabović i Radulović u Senatu od 2006. godine

Državna revizorska institucija osnovana je 2004. godine, a dva od četiri člana Senata su u tom tijelu od 2006. godine. U pitanju su Milan Dabović i Branislav Radulović. Dabović je do skoro bio i predsjednik Senata DRI, ali mu je istekao mandat pa sada tim tijelom predsjedava Nikola N. Kovačević.

Kovačević je za člana Senata DRI imenovan 2013. godine, a prije toga je bio član predsjedništva DPS-a. Četvrti član Zoran Jelić izabran je člana Senata DRI 2017. godine. Prije toga je bio visoki funkcioner DPS-a, a poznat je kao jedan od glavnih aktera afere „Snimak“ sa sad već čuvenom formulom „jedan zaposleni četiri glasa“.

Kovačeviću, Daboviću i Jeliću je do penzije ostalo još nekoliko godina.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA