Slučaj tužbe firme „Štrabag“: Regionalni vodovod uputio treću urgenciju Vrhovnom sudu

„Regionalni vodovod” uputio je treću urgenciju Vrhovnom sudu Crne Gore u kojoj predlaže da postupi po nalozima Ustavnog suda Crne Gore, a u slučaju tužbe firme “Štrabag”, saopštio je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

On kaže da će shodno odluci Ustavnog suda, Vrhovni sud morati da uradi reviziju presude Apelacionog suda, nakon koje je „Regionalnom vodovodu” blokiran račun od strane austrijske firme „Štrabag” i skinuto 12 miliona eura.

Lakušić podsjeća da je 28.01.2021. godine, odlučujući po ustavnoj žalbi „Regionalnog vodovoda”, Ustavni sud Crne Gore donio odluku kojom je ukinuo rješenje Vrhovnog suda Crne Gore od 8. maja 2019. godine i predmet vratio postupajućem sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

“Ovo je drugi put da Ustavni sud Crne Gore odlučuje u istom predmetu povodom odluke Vrhovnog suda Crne Gore, na način što ukida i predmet vraća na ponovni postupak i odlučivanje. Dana 12.03.2021. godine, „Regionalni vodovod” je Vrhovonom sudu Crne Gore uputio drugu Urgenciju. Kako do sada nije ništa odlučivano „Regionalni vodovod” dana 21.11.2023. godine treći put je dostavio Urgenciju, u nadi da će Vrhovni sud Crne Gore konačno odlučiti po navedenom predmetu što prije, budući da se radi o Društvu koje obavlja djelatnost od Opšteg javnog interesa za državu Crnu Goru”, navodi Lakušić.

Shodno odluci Ustavnog suda, Vrhovni sud će morati da uradi reviziju presude Apelacionog suda, nakon koje je „Regionalnom vodovodu” blokiran račun od strane austrijske firme „Štrabag” i skinuto 12 miliona eura.

U 2008. godini, kompanija „Štrabag” i „Regionalni vodovod” su potpisali ugovor o gradnji cjevovoda koji je imao vrijednost od 17 miliona eura. Međutim, naredne godine, „Regionalni vodovod” je odlučio da raskine ovaj ugovor uz punu saglasnost Vlade, „Štrabag” zbog izuzetno loše organizacije, nepoštovanja dinamike i kvaliteta radova, odnosno grubog kršenja ugovorenih obaveza od strane kompanije „Štrabag”.

“Kao odgovor na to, ‘Štrabag’ je pokrenuo arbitražni postupak protiv „Regionalnog vodovoda”, a kasnije je slučaj došao pred crnogorske sudove. Nakon dugotrajnih sudskih postupaka, prije pet godina, Apelacioni sud je donio konačnu presudu u korist kompanije ‘Štrabag’”, podsjeća je Lakušić.

Kaže i da ovaj slučaj upućuje na važnost pridržavanja ugovornih obaveza i potpisanih sporazuma.

“Raskid ugovora za „Regionalni vodovod” imao je ozbiljne posljedice i rezultirao je dugotrajnim pravnim sporovima i materijalnim gubicima. Ovaj slučaj ilustruje važnost preciznosti i odgovornosti u upravljanju ugovorima, kao i potrebu za poštovanjem zakonskih procedura u rješavanju sporova. U svakom slučaju, odluka Vrhovnog suda Crne Gore trebala bi da okonča sve nedoumice, umjesto da otvara nova pitanja i dileme”, zaključio je Lakušić.

Foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA