Slavan početak i neslavan kraj fabrike peškira u Petnjici: Od privrednog buma do promašene investicije

Skoro sva obećanja koja su u poslednjih nekoliko decenija stizala sa različitih adresa da će se na području Bihora otvarati proizvodni pogoni i da će to donijeti otvaranje novih radnih mjesta, ostala su samo mrtvo slovo na papiru.

O tome svjedoči i priča oko fabrike peškira u selu Bor, koja je odmah nakon probne proizvodnje zatvorena, da bi njena imovina kasnije postala dio stečajne mase beranskog preduzeća za prevoz putnika „Simon vojaž“. 

image

Tu fabriku su 2017. godine, uz tvrdnje da su uložili sopstvena sredstva, otvorili jedan od vlasnika „Simon vojaža“ i tadašnji i sadašnji predsjednik Skupštine opštine Petnjica Mehmed Meša Adrović i turski biznismen Ismail Arslani. Oni su tada najavili da će fabrika zadovoljiti kompletno crnogorsko tržište kada su peškiri u pitanju. Ali poznato je da je fabrika radila samo kratko i to smanjenim kapacitetom, bez obzira na to što je predstavljena kao privredni bum u Bihoru. Takođe, poznato je da još uvijek niko nije odgovarao zbog promašene investicije u petnjičkom selu Bor, iako, postoje tvrdnje, da je u ovom slučaju došlo do zloupotrebe državnih resursa. Iz Demokratske Crne Gore ističu da je tužilaštvo moralo da reaguje u datom slučaju.

– Očekivali smo da će nadležni državni organ ispitati tokove novca koji su pratili otvaranje fabrike peškira na Boru, s obzirom na to da je Investiciono-razvojni fond usmjerio dosta sredstava za otvaranje ovog pogona koji se pokazao kao promašena investicija. Takođe, trebalo je ispitati kako se fabrička imovina našla kao dio stečajne mase preduzeća „Simon vojaž“. Međutim, koliko smo obaviješteni, po ovom pitanju nije bilo nikakvih reakcija nadležnih državnih organa, iako su sve aktivnosti oko otvaranja fabrike sprovođene pod krajnje sumnjivim okolnostima – naveli su iz Demokratske Crne Gore.

Sa druge strane, Adrović i dalje tvrdi da je proizvodnja stala zbog slabe prodaje proizvedenih artikala.

– Optužbe na moj račun su potpuno neosnovane, jer sam ja imao najbolje namjere da otvaranjem fabrike donesem nešto novo i korisno mom Bihoru. Međutim, problem je nastao nakon što nijesmo uspijevali da prodamo zalihe robe. Takođe, kasnija pojava koronavirusa je uticala da dođe do zatvaranja pogona. Bilo je tu i nekih drugih negativnih uticaja koje ja nijesam mogao da kanališem i zato se došlo do ovakvog stanja – kazao je Adrović.

Prilikom otvaranja fabrike rečeno je da pogon u Boru ima perspektivu i da neće imati nikakvih problema sa plasmanom proizvoda.

– Ovo je nova razvojna stranica u životu Bihora. Ovdje će raditi veliki broj mještana. Kako budemo osvajali nova tržišta, tako ćemo povećavati obim proizvodnje, što zahtijeva i nova zapošljavanja. To nam garantuje i ozbiljni investitor iz Turske koji je zajedno sa nama ušao u ovaj posao. Ubijeđeni smo da će peškiri „Euro Bora“ ubrzo postati brend i da nećemo imati problema s plasmanom – poručivao je Adrović prilikom otvaranja fabrike, dodajući da će iz proizvodnih pogona na Boru izlaziti i drugi proizvodi tekstilne konfekcije koji se koriste u ugostiteljstvu, od stolnjaka do hotelske posteljine i krpa za suđe.

Obmanuti i radnici i investitor?

U startu u pogonu na Boru bio je angažovan 21 radnik, ali niko od njih nije zasnovao radni odnos na legalan način. Oni danas tvrde da je fabrika zatvorena vjerovatno zbog nerentabilnosti i slabe organizacije posla.

– U startu je rečeno da će ova fabrika imati perspektivu i da ćemo dobijati dobre zarade. Od toga, nažalost, nije bilo ništa, radili smo svega nekoliko mjeseci i to za mizerne nadoknade. Nije dobro što fabrika ne radi, jer od otvaranja radnih mjesta na području Bihora skoro da nema ništa. Zbog čega fabrika ne radi najbolje znaju njeni vlasnici, ali, koliko je nama poznato, investitor iz Turske u ovom poslu nije našao svoju računicu – istakli su bivši radnici.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA