Sindikalna potrošačka korpa za četvrti kvartal 1.850 eura

Sindikalna potrošačka korpa (SPK) za četvrti kvartal ove godine iznosi 1.850 eura, pokazalo je istraživanje Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Centra za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI).

Metodologija za izradu SPK-a, kako su pojasnili, bazirana je na uporednim iskustvima i analizama sindikata iz okruženja, čije su potrebe i način života dosta slični kupovnim navikama potrošača u Crnoj Gori.

“Takođe, prilikom izrade metodologije vodili smo računa da se zadovolje određeni međunarodni standardi, kao i uporedni podaci sa brojnih međunarodnih sajtova koji se bave statistikom i analizom potreba potrošača u određenim zemljama, odnosno djelovima Evrope i svijeta”, navodi se u saopštenju.

Navode da su konsultacije sa stručnom javnošću i rad na terenu u cilju prikupljanja tačnih podataka o različitim vrstama troškova domaćinstva bile neophodan segment i uporište prilikom pripreme metodologije i izrade prve SPK.

SPK obuhvata troškove života četvoročlanog domaćinstva – dvoje odraslih i dvoje djece školskog uzrasta, odnosno jednog/e desetogodišnjaka/kinje koji/a pohađa osnovnu školu i jednog/e petnaestogodišnjaka/kinje koji/a pohađa srednju školu.

SPK se sastoji od deset kategorija troškova i to prehrambenih proizvoda, imputirane rente, tekućeg održavanja domaćinstva, stanovanja i komunalija, obuće i odjeće, nabavke proizvoda za ličnu higijenu i njegu zdravlja, prevoza, obrazovanja i kulture, sporta i rekreacije, sedmodnevnog ljetovanja.

Nvode da su makon dvomjesečnog istraživanja došli do podatka da sindikalna potrošačka korpa za četvrti kvartal 2023. godine iznosi 1.850.

Iz USSCG su naveli da aktuelna potrošnja većine građana u Crnoj Gori ne korespondira sa njihovim mjesečnim primanjima.

“Ukoliko pođemo od pretpostavke da, u posmatranoj četvoročlanoj porodici, roditelji primaju dvije prosječne zarade, dolazimo do zaključka da ovaj iznos nije dovoljan da toj porodici obezbijedi dostojanstvene uslove živote, odnosno pokrije troškove SPK-a”, kaže se u saopštenju.

Trenutno, a prema sprovedenoj anketi, samo 22,3 odsto ispitanika zarađuje preko 1,5 hiljada eura na nivou domaćinstva, što opet „nije dovoljno da se podmiri iznos SPK“.

„U cilju obezbjeđenja osnovne egzistencije porodice, građani su često prinuđeni da, pored redovnog, obavljaju i neke dodatne poslove. Samim tim, javlja se problem uspostavljanja ravnoteže između privatnog i poslovnog života što može dovesti do pojave sindroma sagorijevanja na poslu, raznih psiho-fizičkih problema, te negativnog uticaja na zdrav i pravilan razvoj porodice kao osnovne ćelije društva. Zadovoljenje najveće i najneophodnije grupe troškova na mjesečnom nivou, odnosno troškova nabavke prehrambenih proizvoda često ide na uštrb zadovoljenja drugih grupa troškova poput obrazovanja i kulture, sporta i rekreacije, ljetovanja, na koje građani izdvajanju minimalan iznos novčanih sredstava ili ga, pak, uopšte ne izdvajaju. Imajući u vidu da je ovo slučaj kod skoro 80 odsto naših ispitanika, poražavajuća je činjenica da na izmaku 2023. godine i dalje ne možemo govoriti o dostojanstvenim uslovima života i rada u Crnoj Gori“, zaključuju u saopštenju.

SPK biće objavljivana kvartalno na veb stranici CEISI-a www.ceisi.me.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents