SEPA – korak ka jeftinijim i bržim prekograničnim plaćanjima za građane i privredu

Centralna banka Crne Gore je danas, u ime države, predala formalni zahtjev za pridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), čime je napravljen ključni iskorak ka daljem razvoju i integraciji crnogorskog finansijskog sistema u evropski ekonomski i tržišni prostor.

Članstvo Crne Gore u SEPA, kako objašnjavaju u Centralnoj banci Crne Gore, donijeće brojne pogodnosti za crnogorske građane i privredu, uključujući višestruko smanjenje troškova, skraćenje vremena transakcija i pojednostavljenje prekograničnih plaćanja na evropskom tržištu.

Guvernerka Centralne banke Crne Gore, Irena Radović, nakon potpisivanja zahtjeva za članstvo, istakla je da predaja zahtjeva za SEPA predstavlja istorijski korak.

„Efikasnije upravljanje novčanim tokovima, jednostavnije međunarodno poslovanje i otvaranje novih mogućnosti za trgovinu i investicije su samo neki od benefita pristupanja SEPA“, istakla je guvernerka.

Podnošenju formalnog zahtjeva, kao rezultat bliske saradnje i sinergetskog djelovanja Centralne banke Crne Gore i drugih regulatora sa Vladom i Skupštinom Crne Gore, prethodila su značajna postignuća u usaglašavanju regulative sa pravnom tekovinom Evropske unije, te donošenju i efikasnoj primjeni zakona iz oblasti platnih usluga, poslovanja kreditnih institucija, sprečavanja pranja novca, slobodnog kretanja kapitala i zaštite podataka o ličnosti.

„Cilj nam je da Crna Gora postane još atraktivnija destinacija za strane investicije, sa finansijskim sistemom koji je pouzdan, efikasan i potpuno integrisan u evropski okvir. Pristupanje SEPA donijeće konkretne pogodnosti za građane i privredu Crne Gore i dodatno nas približiti krajnjem cilju – punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i Evropskom sistemu centralnih banaka”, kazala je Radović.

Guvernerka je istakla i da će članstvo u SEPA dati i snažan doprinos razvoju bankarskog sektora, čija će interakcija sa ostalim učesnicima ekonomskog sistema biti podignuta na viši nivo.

SEPA je inicijativa pokrenuta 2008. godine uz podršku Evropske komisije i Evropske centralne banke sa ciljem standardizacije platnih sistema unutar Evrope, povećanja efikasnosti plaćanja i smanjenja troškova transakcija između zemalja članica.

SEPA područje trenutno čini 36 zemalja: sve države članice EU, kao i Velika Britanija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Monako, San Marino, Andora i Vatikan.

Članstvom u SEPA eliminišu se razlike u brzini, troškovima i procesima između nacionalnih i međunarodnih plaćanja. Sistem plaćanja koji primjenjuju članice SEPA omogućiće građanima i kompanijama da plaćanja unutar SEPA područja realizuju u znatno kraćem roku i do šest puta jeftinije u odnosu na trenutne troškove.

Crnogorska preduzeća će članstvom u SEPA dobiti olakšani pristup evropskom tržištu i priliku za širenje poslovanja, povećanje konkurentnosti i inovacija. Učlanjenje u SEPA će pozitivno uticati i na ključne sektore poput turizma i trgovine, kao i na privlačenje stranih direktnih investicija.

Odluku o prijemu Crne Gore u SEPA donosi Evropski savjet za plaćanja (EPC), tijelo nadležno za standardizaciju i unapređenje platnog sistema u Evropi, sa sjedištem u Briselu. EPC će u narednom periodu aktivno razmatrati zahtjev Crne Gore i nakon procjene usklađenosti sa SEPA standardima u saradnji sa Evropskom komisijom, donijeti konačnu odluku o prijemu Crne Gore u članstvo.

Foto: CBCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA