Šehović: Kritičari programa ES 2 žele da usljed posljedica globalnog poskupljenja plate ostanu iste

Očigledno da kritičari programa Evropa Sad 2 žele da uslijed posljedica globalnog poskupljenja plate ostanu iste ili možda budu na nivou minimalnih od 222 eura i prosječnih oko 500 eura, ocijenio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Armen Šehović.

Jedini odgovor na globalna poskupljenja, smatra on, jeste podizanje zarada na održiv način.

– Globalna poskupljenja i velika inflacija koja je nakon pandemije korona virusa i rata u Ukrajini pogodila sve zemlje regiona, Evropske unije, a i šire, nije zaobišla ni Crnu Goru. Čak je u pojedinim zemljama Evropske unije i regiona inflacija i mnogo veća, a plate se ni približno nisu uvećavale kao u Crnoj Gori – naveo je Šehović.

On je kazao i da bi se u Crnoj Gori desio socijalni bunt da je dinamika rasta plata bila kao za vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista (DPS),.

– Pogrešne procjene kritičara programa Evropa Sad 2 koji su predviđali ukidanje fonda PIO, povećanje PDV-a, prodaju državne imovine i zaduženja za tekuću potrošnju, nisu ih obeshrabile da nastave sa osporavanjem održivog plana za povećanje zarada i penzija. Po zvaničnim podacima rast crnogorske ekonomije je među najvećim u Evropi, a imamo suficit budžeta za prvu polovinu godine i smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, dok se uvećavaju plate i PENZIJE. To je najbolji dokaz koliko je aktuelna Vlada superiorna u odnosu na kritičare – zaključio je Šehović.

Foto: PES

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA