Šćepanović: Energetska efikasnost u zgradama ključni aspekt održivog razvoja

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, učestvovala je danas na prvom regionalnom stručnom simpozijumu pod nazivom „Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+“, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku vlada Njemačke, Slovačke, kao i Vlade Japana, održava danas i sjutra u Beogradu.

Na panelu pod nazivom „Državne intervencije energetske efikasnosti u zgradama u regionu Balkan+: prošlost, sadašnjost i budućnost razvoja javnih politika“, ministarka Šćepanović je predstavila crnogorski strateški okvir koji se odnosi na energetiku i pametnu specijalizaciju i ukazala na značaj istraživanja i inovacija za razvoj energetski efikasnih rješenja i diverzifikaciju izvora energije.

„Energetska efikasnost u zgradama je ključni aspekt održivog razvoja, budući da zgrade predstavljaju značajan dio potrošnje energije i emisije gasova staklene bašte“, kazala je Šćepanović i dodala da “Crna Gora promoviše energetske preglede i programe sertifikacije za evaluaciju i poboljšanje energetskih performansi zgrada”.

“Ove revizije identifikuju mogućnosti za uštedu energije i daju preporuke za energetski efikasne nadogradnje. Zgradama se izdaju sertifikati o energetskim karakteristikama koji pružaju informacije o nivou njihove energetske efikasnosti”, navela je Šćepanović.

Ministarka je, saopšteno je, posebno istakla međuresorni program za podsticanje inovacija u službi energetske efikasnosti koji su zajedno pripremili Ministarstvo nauke i tehnološki razvoja, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Ministarstvo kapitalnih investicija, a čiji je cilj da se ostvari sinergija između politike inovacija, energetske i industrijske politike.

Tokom panela, kako se navodi, diskutovalo se o statusu podsticajnog okruženja za energetsku efikasnost za zgrade širom regiona, predstavljena su znanja i primjeri uspješnih inicijativa i intervencija koje su predvodile vlade u odabranim zemljama i date preporuke za dalje napredovanje, a pored ministarke učesnici panela su bili: Jasmina Katica, šefica Odsjeka za energetsku efikasnost u zgradarstvu iz Ministarstva prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine; Dušan Radonjić, v.d. pomoćnika ministra Sektora za stambenu i arhitektonsku politiku, komunalne djelatnosti i energetsku efikasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije i Oleg Dzubinski, regionalni savjetnik iz Odeljenje za održivu energiju iz Ekonomske komisije UN-a za Evropu i Jon Muntean, direktor Agencije za energetsku efikasnost iz Moldavije.

Modertorka panela je bila dr Lora Altinger, rukovoditeljka regionalnog tima za prirodu, klimu i energiju Evrope i CIS regiona iz UNDP-a.

Iz Ministarstva navode da prvi regionalni Simpozijum pod nazivom „Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+“ u okviru inicijative UNDP Climate Promise, okuplja predstavnike vlada regiona, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i akademske zajednice, sa ciljem da pomogne regionu Zapadnog Balkana, kao i zemljama u okruženju, da ubrzaju primjenu mjera za povećanje energetske efikasnosti u zgradama, koje doprinose smanjenju troškova snabdijevanja energijom, ublažavanju klimatskih promjena i zaštititi životne sredine i zdravlja građana.

Izvor, foto: CdM

NIKŠIĆ PROGNOZA