Saveljić: Akumulirani gubitak Solar-a oko pet miliona, najveći trošak za plate radnicima

Od početka rada pa zaključno sa krajem 2023.godine firma Solar gradnja ima akumulirani gubirak od oko 5 muliona eura. To su podaci koje je u večerašnjoj emisiji “ Perspektiva“ Televizije Nikšić saopštila izvršna direktorica Solar gradnje Valerija Saveljić.

„Gubitak firme 2021. godine je bio 50.000 eura, 2022. godine gubitak je bio 2 miliona i 200 hiljada eura što znači da je gubitak za dvije godine iznosio dva miliona i 250.000 eura. Za prethodnu godinu se pretpostavlja da će gubitak biti dva i po miliona eura. U ukupnim troškovima firme troškovi za radnike učestvuju 85 odsto“, istakla je Saveljić.

Ona je dodala da je gubitak u prošloj godini ostvaren prvenstveno jer nisu imali opreme.

„EPCG Solar gradnja je 2021. godinu završila sa negativnim poslovnim rezulatom. Što se tiče 2022. godine neopravdano je bio loš rezultat u Solar gradnji. Taj minus od preko dva i po miliona eura je bio minus koji je bio neočekivan i za Elektroprivredu Crne Gore“, kazao je član odbora direktora Solar gradnje Ljubiša Đurković.

On je dodao da su u 2022. godini startovale prve ugradnje fotonaponskih sistema.

„Činjenica je da u tom periodu specijalne vještine i znanja monterskih ekipa nijesu mogle odmah na početku da budu na zavidnom nivou jer srednjoškolski sistem u Crnoj Gori ne poznaje uskospecijalistička znanja“, kazao je Đurković dodajući da je bilo neophodno vrijeme da bi radna snaga u Solar gradnji stekla neophodna iskustva za kvalitetno obavljanje posla.

Govoreći o projektu 3000+ Saveljić je kazala da je za projekat preko IRF-a obezbijeđeno 30 miliona eura od čega je za Elektroprivredu opredijeljeno 26 miliona, a za Solar gradnju četiri miliona eura.

„Od ta četiri miliona su opredijeljena za trošak zaposlenih milion i 800.000 pri čemu je planirano 477 zaposlenih za samo šest mjeseci. Ostali troškovi su oko 400.000 eura. Ovdje su planirana osnovna sredstva milion i 700.000 eura“, ističe Saveljić dodajući da je bio veliki broj zaposlenih a da se nije moglo prihodovati planirano.

Ona je dodala da je odbor direktora vidio da firma ne ide u dobrom pravci i onda se angažovala konsultatska kuća i jedan od predloga je bio da se smanji broj zaposlenih.

„Umjesto da se sanacioni plan ispoštuje oni svim zaposlenim produžavaju ugovor do 31.12. Ja sam došla na gotovu štetu“, ističe Saveljić.

Đurković je kazao da je u periodu kada je on bio predsjednik Odbora direktora predložen sanacioni plan koji je jednoglasno usvojen.

„U tom momentu je bilo 600 zaposlenih i mi smo na prvoj sjednici nakon usvajanja plana zadužili tadašnjeg izvršnog direktora, gospodina Ranka Vuksanovića da se smanji broj zaposlenih na 543“, naveo je Đurković dodajući da nije lako smanjiti broj radnika.

Koordinator za tehničke poslove u Solar gradnji Milutin Marojević kazao je da je bio za to da se od prvog dana počne sa realizacijom sanacionog plana.

„Kad sam obrazložio da nemamo montaža, da nemamo opreme i da nam ostaje da realizujemo ili da se povučemo onda su svi članovi odbora direktora Solar gradnje glasali za“, naveo je Marojević dodajući da trenutno ima dovoljno opreme za rad.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA