Sad bi da Rudnik gradi zgradu: CFSSI nudi posao koji je davno trebalo da bude završen

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) dostavio je Rudniku uglja ponudu za ustupanje prava građenja zgrade za penzionere u Pljevljima, za koju je kamen temeljac položen još 2018. godine.

Izgradnja zgrade, ni šest godina kasnije, nije odmakla od zemljanih radova, iako je davno trebalo da bude useljena.

Ideja da se Rudniku dostavi ponuda inicirana je nakon nedavnog sastanka u opštini Pljevlja s predstavnicima lokalne samouprave i Rudnika uglja, kao i sastanka koji je istim povodom prije nekoliko dana održan u Podgorici.

U CFSSI su “Vijestima” kazali da je trenutno jedini način da se izgradi zgrada za penzionere u Pljevljima raspisivanje oglasa za ustupanje prava gradnje, jer je CFSSI u blokadi zbog neizmirenih obaveza.

“Jedini način za izgradnju predmetnog objekta je raspisivanje oglasa za ustupanje prava gradnje predmetnog objekta, na način što bi eventualni partner – Rudnik uglja finansirao izgradnju cjelokupnog objekta, a zauzvrat bi dobio 13 stambenih prostora površine 712,80 metara kvadratnih, odnosno 43 odsto ukupne površine stanova, 13 nestambenih prostora površine 80,40 metara kvadratnih, odnosno 38 odsto od ukupne površine drvarnica, i dva poslovna prostora površine 53,09 m2, odnosno 100 odsto od ukupne površine poslovnih prostora”, navodi se u ponudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Ponuda je, obrazlažu iz CFSSI-a, dostavljena Rudniku uglja jer po Statutu kompanija može da obavlja poslove izgradnje stambenih objekata i predstavlja najznačajnije i najveće preduzeće u opštini Pljevlja.

“S obzirom na povećanje cijene građenja, odnosno činjenice da je usljed promijenjenih okolnosti došlo do povećanja cijene kvadratnog metra stambenog prostora, cijenimo potrebnim da se sa Udruženjem penzionera, Fondom PIO i Opštinom Pljevlja povedu pregovori oko usklađivanja cijene koštanja stambenog prostora koja je definisana ugovorima s realnim tržišnim cijenama”, navodi se u ponudi.

Kamen-temeljac i pusta obećanja

Kamen temeljac za izgradnju zgrade položili su 14. septembra 2018. tadašnji predsjednik Opštine Mirko Đačić i direktori CFSSI i Fonda PIO, Danilo Popović i Duško Perović.

Rok za završetak radova je trebalo da bude kraj juna 2019.

Prema projektu, zgrada treba da ima 38 stanova, od kojih će 20 pripasti penzionerima, pet zaposlenima u lokalnoj upravi, a ostatak će biti namijenjen tržištu.

Skupština Opštine Pljevlja je 17. oktobra 2017. dodijelila Savezu udruženja penzionera Crne Gore – Udruženju penzionera Pljevlja građevinsko zemljište radi izgradnje zgrade, kao učešće lokalne uprave u rješavanju stambenih pitanja penzionera s područja opštine Pljevlja.

Izgradnja stambeno-poslovnog objekta je planirana na zemljištu u zahvatu DUP-a “Stara Ciglana”, na katastarskoj parceli površine 1.958 metara kvadratnih.

“Odlukom Skupštine Opštine Pljevlja investitor nije oslobođen naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, već je investitor u obavezi da na ime plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta izgradi pet dvosobnih stanova za potrebe zaposlenih u Opštini Pljevlja, uz eventualnu doplatu razlike do visine vrijednosti komunalija ili visine vrijednosti stanova, po cijeni koju odredi Fond”, tvrde u CFSSI.

Na lokaciji Ciglane dozvoljena je izgradnja stambeno-poslovnog objekta spratnosti prizemlje, tri sprata i potrkovlje, s ukupno 38 stanova – 10 garsonjera, 15 jednosobnih i 13 dvosobnih stanova.

CFSSI je uradilo idejno rješenje, a s Udruženjem penzionera Pljevlja u decembru 2017. potpisan je Sporazum o utvrđivanju prava i obaveza na izgradnji zgrade.

Udruženje penzionera Pljevlja ustupilo je pravo izgradnje na zemljištu u zahvatu DUP-a “Stara Ciglana”, s tim da im pripadne na ime suinvestiranja 20 stanova i 20 nestambenih prostora.

Površina stanova po idejnom rješenju iznosila je 686,10 metara kvadratnih, a površina pripadajućih drvarnica 160 metara kvadratnih.

Kvadrat 750 eura

Cijena metra kvadratnog stana za penzionere iznosila je 750 eura, a drvarnice 450 eura po metru kvadratnom.

“Udruženje penzionera Pljevlja je trebalo, shodno ugovoru i idejnom rješenju, da uplati na žiro-račun Fonda sredstva u iznosu od 586.575 eura. Uplaćen je iznos od 175.972 eura, a ostatak je trebalo da se uplati na žiro-račun Fonda u ratama koje će biti vezane za faze izgradnje, tj. stepen izgrađenosti stambenog objekta. U međuvremenu je završen i revidovan glavni projekat, shodno kojem je umanjena površina koja je prodata Udruženju penzionera Pljevlja. Shodno projektu površina prodatih stanova Udruženju penzionera iznosi 679,10 metara kvadratnih, a drvarnica 95,78 metara kvadratnih. Ukupna vrijednost 20 stanova i 20 drvarnica za penzionere iznosi 552.426 eura, shodno izmijenjenoj kvadraturi po projektu. Po osnovu predmetnog umanjenja neophodno je s Udruženjem penzionera Pljevlja zaključiti aneks ugovora u pogledu izmjene predmetne kvadrature i vrijednosti predmetnih nepokretnosti. Za slučaj realizacije izgradnje objekta očekivana sredstva od Udruženja penzionera, pod uslovom da se ne mijenja cijena, iznose 376.453 eura”, navodi se u informaciji o aktivnostima na nastavku izgradnje stambenog objekta za penzionere u opštini Pljevlja, koja prati ponudu dostavljenu Rudniku uglja.

Konstatuje se da je s Opštinom Pljevlja zaključen Predugovor o kupoprodaji nepokretnosti u februaru 2019. godine, kojim je lokalna uprava kupila 5 stanova i 5 nestambenih prostora u izgradnji, površine 290,34 metra kvadratna, a nestambenog prostora 35,54 kvadrata.

Kupoprodajna cijena za stambeni prostor iznosi 770 eura po metru kvadratnom, a za nestambeni 495 eura. Ukupna kupoprodajna cijena stambenih prostora i drvarnica za Opštinu Pljevlja iznosi 241.154 eura s uračunatim PDV-om.

Ugovorne strane su se tada usaglasile da od ukupne kupoprodajne cijene od 241.154 eura, 85.583 se kompenzuje između ugovornih strana za iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Opština Pljevlja uplatila je CFSSI 46.671 eura.

“Za slučaj realizacije izgradnje objekta, očekuje se da Opština Pljevlja uplati sredstva u iznosu od 108.899 eura”, navodi se u ponudi.

foto: Vijesti

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA