Ruralni kamp za mlade naredne sedmice

Regionalni ruralni kamp za mlade pod nazivom Postani ruralni animator održaće se od 27. do 31. avgusta u Sportsko- turističkom centru (STC) Vučje u Nikšiću, saopšteno je iz Mreže za ruralni razvoj.

Svečano otvaranje te tradicionalne manifestacije će biti u deset sati u sali STC Vučje.

“Mi u Mreži za ruralni razvoj Crne Gore, osluškujući potrebe i izazove s kojima se suočava ruralna populacija, ističemo da smo prepoznali jednu od ključnih komponenti za vitalizaciju lokalnih zajednica – obučene i inspirisane mlade osobe koje će biti nosioci promjena”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Ratko Bataković u ime organizacionog tima Regionalnog ruralnog kampa za mlade.

U svakodnevnoj interakciji s ruralnim stanovništvom, Mreža za ruralni razvoj, uočila je nedostatak obučenih mladih pojedinaca spremnih da unesu svoju energiju, znanje i vještine u tkivo svojih zajednica i da ih podstaknu na proaktivne akcije.

“Na osnovu ovog uvida, donijeli smo odluku da je tema ovogodišnjeg kampa posebno značajna – Ruralni animatori. Vjerujemo da će se ova tema pokazati kao ključna komponenta za revitalizaciju ruralnih područja i ostvarivanje pozitivnih promjena na terenu”, rekli su iz Mreže za ruralni razvoj.

Oni su kazali da su kroz pažljivu selekciju i evaluaciju pristiglih prijava, uspjeli su da okupe izuzetno inspirativnu grupu mladih ljudi koji su svojim pismima namjere, preporukama i ličnim kvalifikacijama potvrdili svoju predanost ideji da postanu nosioci pozitivnih promjena u svojim lokalnim zajednicama. Njihova strast i želja za stiecanjem dubljeg razumijevanja ove teme garancija su uspješnog i sadržajnog kampa.

“Kako bismo pružili najbolje moguće iskustvo polaznicima, obezbijedili smo ugledne predavače iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, sa bogatim iskustvom u animaciji lokalnih zajednica. Ovi predavači će podijeliti svoja dragocjena iskustva i pružiti praktične vještine koje će doprinijeti njihovom ličnom i profesionalnom razvoju”, dodaje se u saopštenju.

Osim toga, kamp će tim mladim ljudima pružiti jedinstvenu priliku za povezivanje s istomišljenicima iz cijelog regiona, razmjenu ideja, kao i razvoj međusobnih kontakata koji će im biti od koristi u radu s lokalnim ruralnim zajednicama.

„Energija, strast, znanje i entuzijazam mladih polaznika kampa su ključni za ostvarivanje naše vizije o vitalnim i prosperitetnim lokalnim zajednicama u ruralnim područjima”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA