Rudnik Brskovo pod znakom pitanja, građani ga ne odobravaju

Dan rudara Crna Gora je dočekala u neizvjesnosti da li će rudnik Brskovo biti otvoren i koje bi sve to posledice moglo imati po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Ekipa RTCG bila je u Mojkovcu i provjerila da li građani odobravaju ovu investiciju.

“Planiran je površinski kop, a ispod površinskog kopa hidro-akumulacija, koja će koristiti vodu rijeke Rudnice, za potrebe prerade rude. Dovoljan broj razlogada građani Mojkovca budu ustrašeni sa onim što se planira iznad njihovih kuća,iznad njihovih glava i da opet prolaze jednu traumu, još strašniju nego što su imali u prethodnom periodu”, rekao je Miodrag Fuštić iz građanske inicijative “Zdravi Mojkovac”.

Koncesiono područje predviđeno za rudnik Brskovo nalazi se u blizini dvazašićena područja – NP Biogradska gora i rijeke Tare.

No, iz švajcarske kompanije Tara Risorsis uvjeravaju da građani Mojkovca nemaju razloga za brigu.

Izvršni direktor “Tara Risorsis”, Sink Ričard Bofi rekao je da neće praviti jalovište kakvo je ranije postojalo.

“Neće biti uticaja na vodu za piće u gradu, a primijenićemo i sve standarde, tako da ni prašina neće biti problem za lokalnu zajednicu”, uvjerava on.

Građani, međutim, zbog lošeg iskustva s prethodnim jalovištem, ne vjeruje ovim obećanjima.

Miloš Radmanović nam je kazao da je rudnik uništio mnogo mladih ljudi.

“To je velika greška što je to urađeno. Nema više rudara koji bi radili. Rudari su izumrli”, kazao je on.

Isto smatra i Momo Pandurica.

“Mislim da će građani Mojkovca naći i solidarisati se zajedno da to ospore i nedozvole otvaranje rudnika Brskovo”, naveo je on.

Osim što bi rudnik direktno uticao na zdravlje stanovništva, direktor ski centra Žarski, Ljubomir Vukadinović tvrdi da bi otvaranje rudnika zatvorilo priču o turističkom razvoju ovog kraja.

“Na ovoj karti vidimo detaljni plan Mojkovca. Ovo što sada pokazujem rukom jeplan koncesionog područja površine oko 700 hektara, takođe, planom oivičeno suskijaške zone Ski centra Žarski”, rekao je Vukadinović.

Iako je završetak radova na skijalištu na čekanju, što je posebna tema, ukoliko bi se rudnik otvorio, Vukadinović objašnjava da bi turisti na skijalištu imali jedinstvenu ponudu.

“Da vide Biogradsku goru, da vide prostor Bjelasice, prema Šiškom jezeru, takođe grad Mojkovac, nažalost, imali bi priliku, ako dođe do otvaranja rudnika iiskopavanja tih 700 hektara, imali bi priliku da sa vrha Bjelogrlice, sa skijama idu pravo u jalovište”, naveo je Vukadinović.

Kakav je stav Ministarstva kapitalnih investicija o ovom projektu nijesmo uspjeli da saznamo.

Sa druge strane, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković- Đurović, kaže da su u tom resoru utvrdili Nacrt za prostorno planiranje i sada je obaveza Vlade da donese odluku o koncesiji.

“Kao i do sada, Vlada će donijeti odluke koje su isključivo u skladu saekološkim standardima”, navela je Novaković- Đurović.

Podsjetimo, i komitet UNESCO-a pozvao je Crnu Goru da ocijeni uticaj koji bi izgradnja rudnika olova i cinka u Mojkovcu, kroz koji prolazi rijeka Tara, mogla imati na okolinu.

foto:RTCG/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA