Revizor: Ugrožena Prva banka

Na finansijske iskaze Prve banke za poslovanje u 2022. godini revizorska kuća BDO dala je mišljenje sa rezervom uz ocjenu da postoje “značajne neizvjesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje”, kao i da će nastavak poslovanja “u doglednoj budućnosti zavisiti od podrške akcionara banke i njihovih planova za dokapitalizaciju”.

Revizor u jučerašnjem izvještaju, objavljenom na sajtu Montenegro berze, navodi da je od akcionara informisan da postoji “interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija banke od strane strateških investitora iz Evrope i regiona”.

Većinski vlasnik banke je Aco Đukanović, brat odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića.

Revizor je utvrdio da više stavki u iskazima Prve banke nije tačno i da im je potrebna ispravka, kao i da prema tim parametrima banka sada ima koeficijent adekvatnosti ukupnog kapitala 13,39% (dok je propisani limit 10,63%), ukupnog osnovnog kapitala 9,77% (propisani limit 8,63%) i redovnog kapitala 9,77% (propisani limit 4,5%).

”Potencijalni kumulativni efekti pitanja iznijetih u djelovima našeg izvještaja Osnove za mišljenje sa rezervom i Skretanja pažnje, mogu direktno uticati na smanjenje adekvatnosti kapitala ispod propisanih minimuma, kao i na pogoršanje ostalih pokazatelja i limita propisanih od strane Centralne banke Crne Gore, što ukazuje na postojanje materijalno značajne neizvjesnosti koja izaziva značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja”, smatra revizor.

On je naveo da prema mišljenju rukovodstva banke “u kratkom roku može doći do realizacije neke od ponuda” za njenu prodaju, čime bi se “stvorili neophodni uslovi za opstanak i dalji razvoj banke”.

”Na osnovu raspoloživih informacija, nismo bili u mogućnosti da procijenimo efekte primjene budućih mjera od strane akcionara i rukovodstva banke, kao i efekte potencijalnih mjera i aktivnosti koje bi Centralna banka Crne Gore mogla da preduzme prema banci u vezi sa potencijalnim neusklađenostima banke u odnosu na propise koji regulišu bankarsko poslovanje u Crnoj Gori”, naveo je revizor.

U dijelu izvještaja “Osnove za mišljenje sa rezervom” navedeno je da je stavka bilansne aktive potcijenjena za tri miliona eura, kao i da tokom revizorskog postupka od uprave banke nisu “dobili odgovore na poslate zahtjeve za nezavisnu potvrdu stanja kredita i potraživanja od klijenata u iznosu 14,1 milion eura”.

”Efekat usaglašavanja knjigovodstvenih stanja kredita i potraživanja od klijenata može imati značajan uticaj na finansijsku poziciju i poslovni rezultat banke”, smatra revizor.

Banka je na kraju prošle godine prikazala akumulirani gubitak od 32 miliona eura.

Revizor navodi da je iznos stečena imovina u iskazima potcijenjen za 1,35 miliona, kao i da je rezultat u 2022. time precijenjen za 541 hiljadu eura. Potcinjena je i ispravka vrijednosti potraživanja od pravnih lica od 2,4 miliona, što je uticalo na precjenjivanje rezultata u 2022. za 552 hiljade. Po pitanju imovine i obaveza banke, revizor navodi da nisu bili u “mogućnosti da kvantifikujemo stvarne efekte ovog pitanja na priložene pojedinačne finansijske iskaze za 2022. godinu”.

Revizor skreće pažnju da banka nema plan prodaje stečene imovine i sredstava obezbjeđenja, da je izloženost prema dva pravna lica, kada se računaju i notarski zapisi, prešla 25 odsto,… On navodi i da je Prva banka bila predmet sveobuhvatne kontrole Centralne banke sa stanjem na dan 30. novembra 2022. godine, da je CBCG zapisnik o tome predala banci. Revizor kaže da on nije mogao da ima uvid u taj zapisnik, zbog čega nije u mogućnosti da procijeni efekte potencijalnih mjera i aktivnosti koje bi CBCG mogla da preduzme prema banci nakon sveobuhvatne kontrole.

Izvor, foto: Vijesti

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA