Rekonstrukcija TE Pljevlja neće uticati na povećanje cijene struje

Iako je rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja najavljena za narednu godinu, Elektroprivreda i državni organi pripremaju teren za period kada će biti van pogona. Rekonstrukcija bi trebalo da traje sedam i po mjeseci, i koštala bi više desetina miliona eura.

Ekološka rekonstrukcija – najznačajniji projekat od kada je izgrađena, TE Pljevlja čeka naredne godine. Gigant crnogorske ekonomije pokriva oko 40 procenata tržišta struje u državi, a kada bude van pogona od aprila do sredine novembra Crnoj Gori će nedostajati oko 705 GW časova električne energije.

Tomaš Damjanović iz EPCG kaže da je prema sadašnjem stanju biće potrebno nekih 65 do 70 miliona eura.

„Situacija će biti izazovna, ali cijenimo da EPCG ima snage da iznese taj period na najbolji mogući način. Ono gdje će, naravno, nedostajuće količine energije biti izražene je tradicionalno ljetnja turistička sezona, odnosno period jun-septembar“, kaže Damjanović.

U državnoj elektro energetskoj kompaniji se nadaju da će i Vlada pomoći u kupovini struje, kroz ustupanje dividende. A električnu energiju koja će nedostajati u sistemu kada TE bude van pogona Elektroprivreda će kupiti u 2024. godini.

„Mi imamo povjerenje u stručne službe EPCG koje rade sve što je u njihovoj moći da se električna energija nabavi po najpovoljnijim uslovima“, kazao je Zvjezdan Vujović iz Ministarstva energetike i rudarstva.

A da li će građani morati da plaćaju veću cijenu struje kada počne rekonstrukcija TE, ostaje da vidimo.

„Da li će doći do povećanja cijene električne energije zavisi od mnogo faktora, prvenstveno tržišnih prilika koje će biti, zatim sposobnosti EPCG da iznese ovaj veoma zahtjevan projekat, ali u konačnom od odluka upravljačkih struktura koje imaju mandate za donošenje ovih odluka“, kaže Vujović.

Damjanović dodaje da će kompanija cijeneći kretanja u narednom periodu znati da se odredi prema tom pitanju kada za to dođe vrijeme.

Ukoliko dođe do povećanja cijene struje iz Ministarstva napominju da neće dovesti do toga da građani i privreda to osjete, te da će zaštiti ranjive kategorije.

Foto: EPCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA