Regionalni vodovod: Neophodna pomoć Vlade da bi se vodosnabdijevanje primorskih opština odvijalo nesmetano

Prva po redu redovna sjednica Odbora direktora DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, u novom sastavu, održana je 9. maja 2023. godine u prostorijama Društva u Budvi.

Iz Regionalnog vodovoda podsjećaju da je Vlada Crne Gore na jednoj od svojih prethodnih sjednica, razriješila dužnosti dosadašnje članove Odbora direktora DOO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”: Zorana LakušićaDušana VukićaAnu SekulićNovicu Tmušića i Novicu Bulatović.

Na istoj sjednici Vlada je imenovala nove članove Odbora direktora DOO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“: Zorana Lakušića, dip. ing. mašinstva, Zdravka Čurovića, dipl. Inž. mašinstva, Miloša Stankovića, dipl. menadžer, Dritana Redžu, mr fizičke kulture, kao i Milenu Živanović, mr primijenjenih studija menadžmenta.

Na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Vlada Crne Gore je za predsjednika Odbora direktora ovog Društva ponovo imenovala Zorana Lakušića, dipl. inž. mašinstva.

Odbor direktora DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je na svojoj prvoj redovnoj sjednici razmatrao više tačaka dnevnog reda usmjerenih na pitanja od značaja za dalji rad i bolje funkcionisanje Regionalnog vodovoda. Jedna od najznačajnijih tačka dnevnog reda, navode iz Regionalnog vodovoda, na redovnoj sjednici bila je razmatranje i usvajanje „Godišnjeg izvještaja o realizaciji godišnjeg Plana rada sa finansijskim izvještajem za 2022. godinu“.

“Odbor direktora usvojio je navedeni Izvještaj uz ocjenu da je, i pored brojnih izazova kojima je bio izložen u 2022. godini, Regionalni vodovod bio na visini odgovornih zadatka koje mu je Društvo povjerilo, odnosno da je realizovao sve Planom utvrđene obaveze, koje su bile u njegovoj nadležnosti. Uspješno sprovođenje planom predviđenih zadataka je rezultat odgovornog odnosa i konstruktivne saradnje Odbora direktora, menadžmenta i zaposlenih u Regionalnom vodovodu”, istakli su u saopštenju.

Budući da je ljetnja turustučka sezona na pragu, ističu da je glavni fokus Odbora direktora svakakobio na razmatranju informacija i načina o vodosnabdijevanju u toku naredne ljetnje sezone i tom prilikom je konstatovano da je Regionalni vodovod preduzeo niz mjera u cilju urednog vodosnabdijevanja u predstojećoj turističkoj sezoni uprkos vanrednim uslovima sa kojima se ovo Društvo suočava.

“Kao i u prethodnom periodu, nastaviće se sa aktivnostima na unaprjeđenju saradnje sa lokalnim vodovodnim preduzećima na Crnogorskom primorju, čiji je krajnji cilj obezbjeđivanje optimalnih uslova za isporuku visokokvalitetne vode stanovnicima i posjetiocima Crnogorskog primorja. Najbolji primjer je prošlogodišnja saradnja sa lokalnim vodovodom Budva, gdje su u tehničkom smislu regionalni vodovodni sistem i ovaj vodovodni sistem funkcionisali kao jedinstven sistem, u okviru kojeg se na dnevnom nivou usaglašavala potreba za vodom i preusmjeravali viškovi za potrebe drugih lokalnih vodovoda”, naglasili su u saopštenju.

Iz Regionalnog vodovoda saopštili su da je zaključeno da je neophodno u najhitnijem roku obezbijediti realizaciju predloženih mjera od strane Regionalnog vodovoda, u finansijksom pogledu, za šta je neophodna pomoć Vlade Crne Gore, kako bi se vodosnabdijevanje primorskih opština u narednom periodu odvijalo nesmetano, “bez uvođenja restrikcija ili drugih oblika ograničenja u vodosnabdijevanju, izazvanih smanjenom izdašnošću izvorišta „Bolje Sestre“”.

“Pred Regionalnim vodovodom su brojni izazovi i mnoštvo problema koje tek treba riješiti, ali, ovo Društvo će, zahvaljujući stručnim kadrovima kojima raspolaže, njihovom znanju i optimizmu, biti spremno da se sa svim poteškoćama adekvatno izbori”, zaključuju u saopštenju.

Foto: Regionalni vodovod

NIKŠIĆ PROGNOZA