Region ima značajnu perspektivu razvoja gejminga i esporta

Razvoj i perspektive gejminga i esporta u Adria regionu – povezivanje, saradnja i mogućnosti, bili su u fokusu konferencije koju su 27. jula organizovali Savez elektronskih sportova i Privredna komora Crne Gore u Podgorici.

Događaj je okupio predstavnike gejming saveza i organizacija regiona i evropskih država koji su razmotrili kako se gejming i esportovi razvijaju na našem prostoru, te koje su dalje perspektive za to. Bilo je riječi o mogućnostima jačanja saradnje među ovim organizacijama, razmijenjena su iskustva o organizaciji esport događaja i njihovom doprinosu razvoju turizma.

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore Mitar Bajčeta kazao je da organizatori konferencijom nastavljaju promovisanje gejminga i esporta, započeto prethodne godine, i zahvalio je predsjedniku Saveza elektronskih sportova Filipu Šoću i njegovim saradnicima na dosadašnjoj uspješnoj saradnji.

Istakao je da gejming predstavlja globalni fenomen koji okuplja milijarde igrača i jednu od najuticajnijih i najprofitabilnijih industrija, čija vrijednost uveliko premašuje iznose koje zajedno ostvaruju filmska i muzička. Razvoj i inovacije u gejming industriji uticali su na napredak IT tehnologija, kao i njihovu primjenu u brojnim drugim oblastima, kao što su medicina, odbrana, obrazovanje i slične. O važnosti gejminga kao ekonomskog činioca govori i to što ova industrija generiše veliki broj radnih mjesta u različitim oblastima, kao što su dizajn igara, programiranje, animacija, e-sportovi i marketing.

„Zahvaljujući inicijativama gejmera i ICT kompanija iz Crne Gore, i u našoj zemlji je prepoznata važnost ove rastuće industrije kao i esporta, pa svjedočimo brojnim takmičenjima i događajima organizovanih u ovoj oblasti“, rekao je Bajčeta.

Filip Šoć, predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore i direktor Adria federacije, posebno je zahvalio Privrednoj komori Crne Gore što je omogućila organizaciju konferencije koja je okupila predstavnike iz 13 država Evrope, među kojima i predsjednika Evropske esport federacije Tiaga Fernandeša.

U svom izlaganju je istakao da je cilj da Crna Gora, kao i čitav Adria region postanu centar Evrope u gejmingu. Kako je naveo, prošle godine je u Crnoj Gori organizovan eFest, najveći festival gejminga, nauke i tehnologije u regionu i Evropi, a želja je da se on organizuje i sljedeće, kao i brojni slični projekti, kako bi se naša država čvrsto pozicionirala na svjetskoj mapi događaja iz ove oblasti.

„Smatram da Crna Gora može ostvariti značajne prihode organizacijom e-festivala i privući goste van turističke sezone, što bi u velikoj meri doprinijelo i njenom produženju, imajući u vidu da gejming sezona počinje u septembru i traje sve do aprila“, istakao je Šoć.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima brojne mogućnosti i odlične uslove kada je u pitanju gejming industrija, ali je takođe neophodno urediti i zakon o digitalnim nomadima kako bi svi zainteresovani iz ove i povezanih industrija mogli da dođu i rade u našoj državi.

On je istakao i brojne benefite koje bi Crna Gora ostvarila kao boot kamp destinacija za treninge e-sportskih timova iz cijelog sveta, ali da je neophodno više raditi na unapređenju infrastrukture i većem angažovanju države.

„Mislim da potencijal Crne Gore nije samo u turizmu na koji smo navikli, već da on treba da živi svih 12 mjeseci, a naša država ima mogućnost da privuče e-timove iz cijelog svijeta, ali i sve one koje zanima gejming industrija, kao i digitalne nomade“, kazao je Šoć.

Irena Rogošić, Turistička organizacija Podgorica izrazila je posebno zadovoljstvo što je baš Podgorica izabrana za održavanje Adria gejming konferencije o razvoju i perspektivi elektronskih sportova i gejminga na ovim prostorima.

„To je jako važno i sa turističkog aspekta, budući da gejming može značajno da poveća interesovanje turista za destinaciju, a marketing koji se bazira na gejmingu predstavlja snažan potencijal u privlačenju turista i podizanju svijesti o turističkom brendu i destinaciji“, poručila je Rogošić.

Predsjednik Evropske e-sport federacije Tiago Fernandeš je istakao da je gejming industrija profitabilna i da se njena vrijednost mjeri milijardama eura, te da će zauzimati značajno mjesto u svjetskoj ekonomiji u godinama koje dolaze.

„Gejming je industrija broj jedan u svijetu. Nove generacije navode upravo gejming kao njihov glavni hobi, a e-sportovi su na putu da postanu broj jedan među sportovima, što će imati značajne multiplikativne efekte na ekonomije zemalja“, rekao je Fernandes.

Evropska e-sport federacija okuplja 45 država, a pojedine među njima su gejming uključile i u sistem obrazovanja, uvažavajući uticaj koji ova industrija ima na povezivanje mladih.

„Male države treba da prepoznaju gejming kao potencijalnog pokretača ekonomskog razvoja. Crna Gora je u ovoj oblasti pravi pozitivne iskorake, a u prilog tome govori uspješna organizacija e-sport evropskog prvenstva u Podgorici prošle godine. Nadamo se da ćete biti organizator sličnih takmičenja i u vremenu koje dolazi“, rekao je Fernandes.

Sami Bessi, potpredsjednik E-sport federacije Belgije, smatra je da je ova država na pravi način prepoznala ogromne potencijale gejminga.

„Crna Gora i njeni gradovi treba da imaju potencijal da budu domaćini kako domaćih tako i međunarodnih gejming događaja što je vrlo isplativo. Recimo, mi smo u Belgiji okupili više desetina hiljada gledalaca iz svih krajeva svijeta tokom dva događaja kojima smo bili domaćini. Crna Gora treba da prepozna mogućnosti povezivanja ovog vida zabave sa turizmom jer tako može da privuče posjetioce iz država širom planete“, rekao je Bessi.

On je kazao da evropske kompanije iz gejming industrije postaju sve konkurentnije azijskim, te da u tome posebno prednjači francuski Ubi Soft.

Predstavnica Svjetske esport federacije, Simona Ivanovska posebno je istakla važnost esportista, koji predstavljaju srž ove industrije, te da im je neophodno posvetiti više pažnje.

„Mi, kao organizatori koji ih okupljaju, trebamo da im omogućimo sve uslove jer bez njih ne bismo mogli da radimo ono što danas radimo“, poručila je ona.

Tokom skupa kojim su moderirali Mia Kraljević Ćalasan (4future) i Radovan Vojinović (Fiveg) u panel diskusiji su učestvovali, Ante Šaravanja, potpredsjednik AEF, Goran Kuzmić, direktor Adria esport liga, generalni sekretar Esport saveza BIH, Luka Kulišić, sekretar Esport Hrvatske i direktor PES Expert, Jelena Pančevska, generalni sekretar Makedonske esport federacije, Balaz Kis, Esport Mađarska, Gašper Bakač, predsjednik Esport Slovenija, Predrag Ciganović, Esport Srbija, Sokol Nenaj, predsjednik Esport Albanija, Denis Davidov, potpredsjednik Esport Ukrajina, Tomica Mađerčić, Sportradar, Marko Vuletić, Budućnost esports, Marija Vasić, Vijesti, Željko Dragojević, MNESPORT i Nađa Rajković, Streamer.

Foto: PKCG

NIKŠIĆ PROGNOZA