Razviti socijalno preduzetništvo

Tokom trećeg dana REACT foruma, koji se održava na Žabljaku, u organizaciji NVO „ALFA centar“, razgovaralo se i o iskustvima i benefitima od članstva u NATO-u, o vladavini prava, ali i o socijalnom preduzetništvu.

Radmila Perović, v.d. generalne direktorice Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Crne Gore, kazala je da je Crna Gora tokom sedam godina članstva u NATO nastojala da ispuni svoje obaveza, kao i da ostvari brojne benefite koje je od pomenutog članstva dobila. Sve to, kako je istakla, ne bi bilo moguće da nema političke volje. Naglasila je i da Crna Gora ove godine, prvi put od ulaska u NATO, izdvaja 2,02 odsto bruto domaćeg proizvoda.

„Većina se odnosi na modernizaciju. To ulažemo u naš sistem odbrane i ne dajemo nikome, niti nam to ko traži“, poručila je Perović tokom predavanja na REACT-u.

Istakla je da NATO pospješuje žensko liderstvo, učešće žena u politici i da se kroz svaku politiku koju NATO donese provlači pitanje rodne ravnopravnosti. Pohvalila se da se u Ministarstvu odbrane nalazi više od 50 odsto žena, a da ih je preko deset odsto u Vojsci.

Predsjednik Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Crne Gore, Pavle Ćupić, istakao je da je izuzetno značajno vratiti povjerenje u ASK, koje sad nije na nekom nivou.

„To ćemo postići tako što će direktor donositi odluke utemeljene na zakonu i pokazati da nema zaštićenih u cijelom tom sistemu, što neće biti predmeta koji će se držati u fiokama, što će se odlučivati kvalitetno i brzo. Svi treba da imamo odgovornost za državu i društvo, za poštovanje vladavine prava“, poručio je Ćupić.

Kako je naglasio, pored donesenih zakona, formiranih institucija, potrebno je isporučiti konkretne rezultate.

Istakao je da saradnja Agencije sa nevladinim sektorom ranije nije bila na zadovoljavajućem nivou, da će se potruditi da to u narednom periodu isprave i da, u mjeri mogućeg i u skladu sa zakonima, objave informacije koje su nevladine organizacije, tražile godinama unazad. Obećao je da će biti na raspolaganju medijima i da nema potrebe da bilo šta kriju, jer se ranije dešavalo da pojedini mediji nijesu dobijali odgovor od ASK-a.

Tokom panel diskusije koja se odnosila na socijalno preduzetništvo i uključivanje osoba sa invaliditetom (OSI) na tržištu rada, koje je organizovano u okviru međunarodnog IRIS progress projekta finansiranog od strane EU, skrenuta je pažnja da je mali procenat OSI zaposlen i da svi zajedno moramo uložiti napor kako bi se ta situacija promijenila.

Biljana Vučetić, iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, istakla je da je zaposlenost OSI mnogo niža u odnosu na opštu populaciju i da mnogo ranije napuštaju tržište rada, kao i da je potrebno sprovesti određene aktivnosti da bi se povećala stopa zaposlenosti OSI, poput toga da se teže zapošljive osobe uvrste u tžište rada, što bi ujedno donijelo i ekonomske benefite društvu.

Ivana Đođić, sekretarka u pomenutom Ministarstvu istakla je da socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori nije dovoljno razvijeno i da smo jedna od rijetkih zemalja koja nema normativno rješenje, dok ostale imaju zakon o socijalnom preduzetništvu. Planirali su da odrade normativni okvir i mapiraju socijalno preduzetništvo, a predvidjeli su i da formiraju direktorat koji će se baviti socijalnim preduzetništvom i saradnjom sa nevladinim sektorom, imajući u vidu da su OSI koje rade, uglavnom na privremenim i povremenim poslovima, zaposlene u NVO.

„Oko 150 organizacija u Crnoj Gori se bavi spocijalnim preduzetništvom, a od tog broja je oko 130 organizacija i fondacija“, kazala je Đođić.

Dok je 2021. godine 1.540 poslodavaca, koristeći podsticajne programe, zapošljavalo 2.474 osoba sa invaliditetom, na kraju juna tekuće godine taj broj je bio značajno veći – 2.624 poslodavca je zaposlilo 4.693 OSI.

Miodrag Nedeljković, izvršni direktor IDC Srbija, istakao je da iako je zakon o socijalnom preduzetništvu u Srbiji donesen prije dvije godine još uvijek nije zaživio u pravom smislu.

„Još nemamo strategiju i plan kako da razvijamo socijalno preduzetništvo iako imamo zakon“, kazao je Nedeljković.

U Srbiji, prema njegovim riječima, ima od 500 do 800 socijalnih preduzeća, a po novom zakonu registrovano je svega 24.

Predavanje o socijalnom preduzetništvu je završno predavanje 17. REACT foruma za mlade koji je ove godine održan na Žabljaku. Na trodnevnom Forumu, koje već 17 godina uspješno realizuje NVO „ALFA centar“, učestvovalo je oko 50 mladih iz zemlje i regiona.

Partneri ovogodišnjeg REACT-a su Ministarstvo evropskih poslova i Elektroprivreda.

foto: REACT

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA