Ratković: Očekuje nas lošija sezona od prošlogodišnje

Realno je očekivati nešto slabiju ukupnu turističku sezonu u odnosu na lošu prošlu godinu, kada je stepen popunjenosti kolektivnog smještaja bio svega 24 odsto na godišnjem nivou, ocijenio je dekan Fakulteta za turizam i biznis, Rade Ratković.

On je Pobjedi kazao da je, po procjeni na osnovu boravišne takse, početkom juna ukupan turistički promet u Crnoj Gori bio manji oko 11 odsto, kod pravnih lica veći 4,5 odsto, a kod fizičkih manji 21 odsto.

„Podaci za kolektivni smještaj su ažurni sa aprilom i bilježe turistički promet oko sedam odsto manji nego prošle godine. Najviše gostiju je iz Crne Gore – 19 odsto, Srbije deset odsto i Njemačke devet odsto“, naveo je Ratković.

On je dodao da je popunjenost u Crnoj Gori loša zbog slabe tržišne pozicije, gdje dominiraju gosti iz zemlje, regiona i Rusije, najviše u sekundardnim stanovima. Komenarišući sve glasnije ocjene u javnosti da su se turisti preorijentisali na Albaniju, Ratković je rekao da ta zemlja značajno napreduje, kao i Hrvatska, jer mnogo bolje upravljaju turističkom destinacijom.

„Oni su posvećeni ekonomiji, a posebno turizmu, a ne kao mi nacionalnom i političkom prebrojavanju uz uvođenje arbitara spolja, odnosno susjedstva. Imamo veliku društvenu entropiju u kojoj se gubi ekonomija i turizam, a produkuje nestabilnost i nesigurnost“, kazao je Ratković.

Kao problem vidi to što Crna Gora nema adekvatan destinacijski menadžment, niti nacionalnu posvećenost turizmu, što je presudno za ekonomsku održivost.

„Vlasti ne mogu da se posvete ekonomiji i turizmu i realnim interesima svih građana, budući da su pozicije dobili i uz obilatu pomoć i miješanje spoljnjeg faktora, koji ih sigurno nije podržavao zbog dobrobiti i blagostanja Crne Gore, nego zbog svojih političkih interesa. Jedina iskrena i djelotvorna pomoć dolazi od EU i NATO u koje se, prema anketama, uzda pretežno crnogorsko javno mnjenje, ali ne i ubjedljiva većina iz sadašnje pozicije, koja je privrženija drugim opcijama i strateškim orijentacijama Crne Gore“, saopštio je Ratković.

Pobjedi je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) rečeno da je, prema nezvaničnim podacima lokalnih turističkih organizacija, 20. juna u Crnoj Gori boravilo 74,39 hiljada turista, što je 1,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 1,8 odsto više nego 2019. godine.

Najveći broj turista, kako su naveli, boravi u Budvi, Herceg Novom i Baru.

„Kada je riječ o hotelskom smještaju, 20. juna je u crnogorskim hotelima odmaralo 32,55 hiljada gostiju, što je 9,48 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine i 13,57 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Prema istim podacima, najveći broj turista je iz regiona, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske i Turske“, naveli su iz NTO.

Veći broj posjetilaca bilježe i u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG).

„U svim nacionalnim parkovima je do 16. juna, na osnovu prodatih ulaznica, zabilježeno 178,33 hiljade posjetioca, što je 26 hiljada ili 18 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U maju je zabilježen rast od 21,39 odsto, a u prvoj polovini juna 8,83 odsto, što već na samom početku ljetnje sezone ukazuje na značajno interesovanje za turističku ponudu u zaštićenim područjima“, kazali su Pobjedi iz NPCG.

Oni su dodali da je za prvih pet i po mjeseci broj posjetilaca veći 18 odsto u odnosu na uporedni period.

Navode da je na to uticalo zalaganje svih službi NPCG, te promocija prirodnih ljepota i ponude na međunarodnim sajmovima u saradnji sa nacionalnom i lokalnim turističkim organizacijama, kao i marketinške aktivnosti.

Oni smatraju da je na dobru posjećenost uticalo i obilježavanje ekoloških aktivnosti te edukativne aktivnosti u saradnji sa školama, kao i bolja kontrola prostora, unapređivanje saradnje sa korisnicima, te povoljni vremenski uslovi tokom proljeća.

„Rast broja posjetilaca iz godine u godinu potvrđuje da su ljepota prirode Crne Gore i njeni nacionalni parkovi sve atraktivniji za domaće i međunarodne turiste koji vole odmor, rekreaciju i aktivan boravak u zaštićenoj prirodi. NPCG nude širok spektar aktivnosti, uključujući pješačenje, planinarenje, biciklističke staze, kampovanje, rafting, kajaking, krstarenje, obilazak planinskih jezera, katuna i druge aktivnosti na otvorenom u prirodi“, kazali su iz NPCG.

Oni očekuju da će se trend rasta posjećenosti nastaviti tokom ljetnje sezone, te da će prevazići dobre prošlogodišnje rezultate.

Foto: MINA/arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA