Ratković: Država mora da stvori ambijent za dobar biznis, a ne za svađu

Svaka aktivnost – i turistička i privredna, jako je otežana u jednoj uzavreloj i neprincipijelnoj političkoj atmosferi gdje se, uglavnom, sukobljavaju oko prevlasti, a ne oko suštinskih pitanja građana Crne Gore, poručio je u razgovoru za Dnevno.me dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković, komentarišući najave da će ovogodišnja turistička sezona biti rekordna.

Pod tim opterećenjima, navodi, veoma je teško bilo šta graditi.

“Ne kažem da je prije bilo idealno, ali u odnosu na prije tri godine nije bilo ovolikog usijanja političke atmosfere. To šteti svakom građaninu Crne Gore, njenoj ekonomskoj perspektivi i najmanje što bi političari mogli da urade za narod jeste da ohlade političku atmosferu, da rasprave na tu temu vode na svojim sastancima i da ne opterećuju javnost, i da se prihvate posla za koji ih građani Crne Gore, putem poreza i doprinosa, plaćaju”, ocjenjuje Ratković, ponavljajući stav Evropske banke i EU da najveći problem u Crnoj Gori predstavlja, zapravo, njena “politička neizvjesnost”.

Stoga, Ratković najave o rekordnoj turističkoj sezoni i postsezoni, vidi kao političke izjave.

“To nikakve veze nema sa strukom, to je zamajavanje javnosti radi dobijanja nekakvih glasova. To odvlači pažnju javnosti od gorućih problema, a pravi problem Crne Gore su dvostruki. Jedan je problem turističke ponude u širem smislu, podrazumijevajući cjelokupnu turističku infrastrukturu, a ne samo turističke objekte. Drugi je problem turističke potražnje, s obzirom na to da smo mi koncentrisani primarno na najsiromašnija tržišta Evrope, odnosno tržište regiona – a to je Srbija, Bosna i Hercegovina naročito Republika Srpska, Kosovo, djelimično Makedonija, i Albanija… Na tim tržištima se ne može ostvariti održivi turizam, da može onda bi drugi slijedili naš primjer”, ističe naš sagovornik.

Dodaje i da čitav Mediteran primarno živi na turističkim tržištima Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, dok su sva ostala tržišta “dopunska”.

“Skadinavija, Francuska, Italija i tako dalje, sve su to dopunska tržišta. Od Portugalije do Turske svi su primarno penetrirani na njih, a mi na tržište regiona koje je, nažalost, kratko-sezonsko i koje se odlikuje lošom platežnom sposobnošću nad turističkom tražnjom. Moramo da predstruktuiramo kako je bilo predviđeno marketinškom strategijom 2019, koju je vlast od 30. avgusta ignorisala potpuno… znači, imali smo strategiju koja nam je dala pravac kako treba da se referentujemo prema istoj, i nastavimo da radimo na tome. Već sad bi trebalo da pregovaramo sa turoperatorima za narednu godinu, a ta kampanja nije ni počela, niti je otvorena. Mi smo stalno iz izbora u izbore koji samo troše i živce i pare, a ne daju nikakve prihode niti rješavaju ijedan problem. Samo slušamo obećanja da će sve biti med i mlijeko. To je naš ključni problem”, kaže Ratković u razgovoru za Dnevno.me.

Smatra i da smo po strukturi “ubjedljivo najgori na Mediteranu”, i da zato moramo da se promijenimo i vratimo glavnim najbitnijim izvorima Mediterana.

 “Pogotovo zato što smo avio destinacija i što ne možemo da računamo primarno na auto-goste, jer treba dva dana voziti iz Crne Gore i dva dana ostaviti u povratku, pa niko neće četiri dana prospe da bi došao u Crnu Goru. Znači moramo imati turoperatore na aerodromima, Dubrovačkom prije svega, našem tivatskom a djelimično i podgoričkom. Znači moramo na tome da radimo, da se saobraćajno otvorimo, i da obezbijedimo da se lako cirkuliše kroz crnogorsko primorje, a ne da se bavimo promjenom trajektnog menadžmenta, i da jedne tjeramo a druge postavljamo. Da time zabavljamo političku javnost a gosti, turistički poslenici i ostali da trpe. Moramo da radimo na realnim problemima, država mora da radi svoje i da stvara ambijent za dobar biznis, a ne za svađu”, tvrdi Ratković.  

Nije želio da komentariše prognoze ministra ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Gorana Đurovića da prihod može biti i do dvije milijarde “ako se sve posloži kako treba”, jer smatra da one nemaju nikakve veze sa ekonomijom.

“To su političke izjave, to nije ni namijenjeno turističkim poslenicima. To treba da zanemarimo i da se vratimo realnim problemima. Nema nikakvog govora da ćemo mi ostvariti rekordne sezone na najsiromašnijim tržištima Evrope, i sa najgorom strukturom ponude gdje imamo hotele svega osam odsto. Tu moramo da se mijenjamo, a ne da pričamo bajke i pravimo rekorde”, navodi on.

Naš sagovornik objašnjava da “to što je gužva kod nas”, nažalost, više je posljedica izbjegličkih talasa nego što je posljedica turističkih kretanja.

“Sa takvom vrstom turizma je sve nerealno. Ali, realno je da Crna Gora živi cijelu godinu od turizma. Ako se vratimo najjačim tržištima Evrope, prije svega njemačkom i engleskom, i ako našu turističku ponudu naročito u zoni smještaja prilagodimo onome što oni hoće. A oni hoće hotele, hoće ruralni turizam, agro turizam, a neće stambene solitere i lažne kondo hotele koje mi neprekidno pravimo”, zaključio je Ratković za Dnevno.me.

Izvor: Dnevno

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA