Rast indeksa

Na svjetskim berzama cijene dionica ove sedmice su porasle jer inflatorni pritisci u zapadnim zemljama postupno popuštaju, a niz kompanija i banaka objavilo je bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 2,1 odsto na 35.227 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,7 odsto na 4.536 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,6 odsto, na 14.032 boda, prenosi SEEbiz.

U fokusu ulagača bili su poslovni rezultati kompanija i banaka. Morgan Stanley, Bank of America, Goldman Sachs, US Bancorp i niz drugih banaka objavile su bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga je S&P 500 indeks bankarskog sektora snažno porastao i dostigao najviši nivo od početka marta, kada je taj sektor uzdrmala propast nekoliko banaka.

Okruženje s povišenim kamatnim stopama, stabilnim tržištem rada i rastom privrede pogoduje poslovanju banaka.

„Sve banke, koje su dosad objavile rezultate, ostvarile su veću dobit i veće prihode nego što se očekivalo. Analitičari su smanjili procjene, pa su banke uspjele pozitivno iznenaditi”, objasnio je Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Ingalls & Snyder.

S druge strane, Nasdaq indeks je pao na sedmičnom nivou jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko tehnoloških divova, kao što su Netflix i Tesla.

„Vijesti iz Netflixa i Tesle nijesu kraj svijeta, ali su dale ulagačima razlog za pitanje je li trebalo kupovati te dionice po tako visokim cijenama. Stoga je dio ulagača odlučio povući novac iz tih dionica”, rekao je Ken Polcari, partner u kompaniji Kace Capital Advisors.

Dosad je više od 80 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne rezultate, a većina ih je po zaradi nadmašila procjene analitičara. Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju pale oko osam odsto u odnosu na isti period prošle godine. Na početku mjeseca očekivao se pad zarada od 5,7 odsto.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata, s obzirom da inflacijski pritisci već mjesecima popuštaju. Na sjednici u junu čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike uticati na ekonomiju i inflaciju.

Analitičari smatraju da će Fed na sjednici iduće sedmice dodatno povećati kamate 0,25 odstotnih bodova. Možda će to biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

Foto: pixabay

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA