Rast indeksa u prvom polugodištu

Indeksi na svjetskim tržištima ove sedmice su porasli, najviše zahvaljujući uljepšavanju portfolija na kraju tromjesečja.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao dva odsto na 34.407 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,35 odsto na 4.450 bodova, a Nasdaq indeks 2,2 odsto na 13.787 bodova, prenosi SEEbiz.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje uljepšavanju portfolija, er pred kraj tromjesečja portfelio menadžeri uobičajeno kupuju dionice koje su u proteklom kvartalu imale najbolje rezultate.

Tako su ove sedmice najviše porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Alphabet i Tesla.

Od početka godine Dow Jones je porastao 3,8 odsto, dok je S&P 500 skočio gotovo 16 odsto, a Nasdaq više od 31 odsto, što se najviše zahvaljuje nadi ulagača da će američka centralna banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

Međutim, postavlja se pitanje je li taj rast opravdan, s obzirom na to da se napredak ekonomije usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok centralne banke signaliziraju dalje povećanje kamata idućih mjeseci jer se inflacija kreće znatno iznad ciljanih nivoa.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da će kamate vjerovatno i dalje rasti i da ne očekuje njihovo smanjenje u ovoj godini, jer je inflacija i dalje znatno iznad ciljanih nivoa.

Izvor: Mina

NIKŠIĆ PROGNOZA