Raspisan tender za remont trajekta „Tridedesti avgust“ vrijedan pola miliona eura

Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom raspisalo je tender za remont trajekta „Trideseti avgust“, koji je prije mjesec i po dana povučen iz upotrebe i stavljen u raspremu.

Tender procijenjene vrijednosti 500.000 eura sa PDV-om predviđa obimne radove na popravci 53 godine starog trajekta, koji je državno preduzeće početkom ove godine u Hrvatskoj kupilo za 569.000 eura. Ponude se dostavljaju do 9. januara 2024. kada će biti i otvorene.

Pored standardnih dokovskih radova koji se obavljaju na podvodnom dijelu trupa broda, od brodoremontera se, između ostalog, traži da saniraju oštećenje trupa koji „Trideseti avgust“ ima u predjelu suvog tanka na krmenom dijelu broda, zamjene kompletnu bokoštitnicu na lijevom i desnom boku trajekta, dotrajale limove na desetak mjesta na trupu i palubi broda i ugrade nove inserte od lima u ukupnoj težini od 0,8 tona, saniraju propuštanja izduvnih sistema glavnih i pomoćnih motora trajekta koji izdivne gasove osim uobičajenim putem – kroz dimnjak broda, ispuštaju i u ventilacioni sistem i samu strojarnicu broda, zamijene dotrajale usisne i ispusne cijevi rashladne vode za strojarnicu, remontuju postojeću protivpožarnu pumpu trajekta jer ona ne daje potreban pritisak, posebnu pažnju obrate na ležajeve broj 3 i 7 osovinskih vodova koji se pregrijavaju…

Predviđeno je da se tokom remonta koji će potrajati najmanje mjesec dana, sa „Tridesetog avgusta“ demontiraju tornjevi-nosači jarbola na pramcu i krmi broda, te naprave i ugrade na brod poptuno novi zaštitni boksevi za hidrauliku pramačne i krmene ukrcajne rampe za vozila. Traženo je da se po dimenzijama postojećih naprave i na brod ugrade nove ukrcajne rampe sa pripadajućim konekcijama.

Iako su zapovjednici koji upravljaju „Tridesetim avgustom“ proteklih mjeseci tražili da se tokom prvog sljedećeg remonta broda sa njega ukloni postojeća, tendom natkrivena velika paluba za putnike koja značajno ograničava preglednost iz kormilarnice trajekta i otežava manevrisanje prilikom pristajanja, od toga se za sada odustalo jer bi ta intervencija dodatno poskupjela ionako već veliki predračun za predstojeći remont trajekta.

Iz Morskog dobra ranije nisu odgovorili na set pitanja „Vijesti“ u vezi sa remontom ovog trajekta koja su poslata kada su oni nedavno zbog toga izmijenili ovogodišnji plan javnih nabavki.

„Tridesetom avgustu“ je 21. oktobra isteklo važenje drugog po redu privremenog sertifikata o sposobnosti za plovidbu koji izdaje Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore, a da bi se trajekt vratio u saobraćaj nepohodno je da se završi remont i dokovanje, kako bi mu Uprava izdala novi sertifikat o sposobnosti za plovidbu.

Nakon što ga je njegov bivši dugogodišnji vlasnik, hrvatska državna brodarska kompanija Jadrolinija iz Rijeke bezuspješno dva puta nudila na prodaju po cijeni starog željeza od oko 90.000 eura, ovaj trajekt je krajem prošle godne za 252.000 eura kupila mala firma ABM Tours iz Neviđana, da bi ga samo nekoliko mjeseci kasnije ona prodala crnogorskoj državnoj firmi Morsko dobro za čak 569.000 eura. Kupovinu broda istražuju Specijalno državno tužilaštvo.

Trajekt ima izvanredne manevarske karakteristike

Iako je riječ o starom i loše održavanom brodu u kojeg treba uložiti dosta novca, posade koje opslužuju „Trideseti avgust“ vole taj brod za koji tvrde da se odlično pokazao u eksploataciji na liniji Kamenari – Lepetane.

„Trajekt ima izvanredne manevarske karakteristike i vrlo je lako njime upravljati. Odlično se pokazao u pristajanju na operativne obale u Kamenarima i Lepetanima i prilikom ekstremno niskih i ekstremno visokih nivoa mora, a jaki vjetrovi mu ne smetaju ni izbliza koliko ovim drugim trajektima”, kazao je sagovornik „Vijesti“ koji već mjesecima plovi na ovom trajektu, dodajući da jeste problematično to što je brod dosta star i loše održavan od strane njegovih bivših vlasnika u posljednjih desetak godina.

Foto:

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents