Rajković: Predloženi zakon produbio bi problem u šumarstvu

Godinama se priprema Zakon koji bi trebalo da uvede red u crnogorskim šumama. U skupštinsku proceduru našao se i predlog zakona o šumama koji predviđa ukidanje koncesionog načina korišćenja, a predviđa i osnivanje novog preduzeća koje bi gazdovalo šumama. Gosti emisije „Okvir“ saglasni su da zakon treba još doraditi, da bi mogao da odgovori nekom narednom periodu i da pruži odgovarajuće rezultate.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Miloš Rajković kazao je da prepoznaje prevaru u predloženom zakonu.

„Ja sam podržao da se ovaj zakon povuče iz procedure jer smatra da nije urađen profesionalno i da treba da pretrpi izmjene. Smatram da čovjek koji ga je pisao on ga je pisao za sebe kako bi bio direktor novog državnog preduzeća“, kazao je Rajković.

Rajković Rajković (Foto: TVCG)

Istakao je da kada je on odmah prepoznao taj problem i prevaru kod ovog zakona.

„On ne bi riješio problem u crnogorskom šumarstvu, samo bi produbio problem“, istakao je on.

Rajković je kazao da je na uređivanju zakona ključno radio Ranko Kankaraš iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„On je ključno uređivao ovaj zakon. Ja sam upoznao za sve manjkavosti koje je to lice činilo u prethodnom periodu“, istakao je on.

„Pošto ja igram otvorenih karata i i sa najboljim namjerama. Moram da upoznam da oni koji su kreirali politiku u crnogorskom šumarstvu, koji su uništili crnogorsko šumarstvo, sada žele da odrade posljednji korak da osnuju državno preduzeće, išli su da dogovore kupovinu mašina u BiH, ta posjeta je bila prošle godine“, dodao je on.

Inženjer šumarstva u penziji Blažo Jokanović kazao je da nije problem bila zakonska regulativa, već implementacija zakona i podzakonskih akata.

„Ne možemo reći da ova oblast nije bila uređena, postojali su svi zakonski i podzakonski akti, ali pitanje je koliko je to primjenjivano“, kazao je Jokanović“, naglasio je Jokanović.

Jokanović Jokanović (Foto: TVCG)

Postojeći zakon mogao se primjenjivati, a da se koncesije ne daju.

„Jer samo izostavite koncesije, ostala je prodaja na panju i cesti. Sad i novi zakon predviđa da se vrši prodaja na panju ili cesti“, kazao je on.

On je naglasio da bi drugačije organizovao preduzeće koje predviđaju tako da bi postojeću Upravu za šume transformisao u privredni subjekat koji bi imao sve nadležnosti koje bi trebalo da radi jedno privredno preduzeće i odlučivalo uz kontrolu putem odbora ili nekog drugog organa“, istakao je Jokanović.

Istakao je da ovaj zakon treba doraditi, te da smatra da može da odgovori sadašnjem i nekom narednom periodu i da odgovarajuće rezultate.

Biolog Vuk Iković kazao je da je ovo nastavak sumanute sječe i eksploatacije šuma i gledanje na šume kao plijen koji treba što prije posjeći i unovčiti bez koristi za lokalnu zajednicu a još manje koristi za državu.

Istakao je da je posljednjih 15 godina mijenjan i dopunjavan Zakon i svaka izmjena je bila gora.

Iković Iković (Foto: TVCG )

„Postepeno ali sigurno je urušavan sistem koji je građen 50 godina za vrijeme Socijalističke Jugoslavije.

Glavna stvar u zakonu je trebalo da bude otklon od svega lošeg što se nagomilano posljednjih 15, 20 godina“, kazao je Iković.

On je kazao da je svakako potrebno državno preduzeće za gazdovanje šumama, ali da nema trenutno preduslova za osnivanje tog preduzeća.

„Nemamo dovoljno kadra, stručnjaka, i ne znamo u kakvom je stanju 70 odsto šuma Crne Gore, i pitanje na osnovu čega se onda pravi biznis plan za to preduzeće“, kazao je Iković.

Dodao je da se uz sve to mora i raščisti sa šumarskom mafijom.

Inženjer šumarstva Alen Kalač istakao je da ovaj Zakon o izmjenama i dopunama Zakon o šumama je dokument koji je nakaradno napravljen.

„Ukoliko smo htjeli nešto da radimo trebali smo da napravimo novi Zakon o šumama, jeste to zahtjevno i teško ali imamo dovoljno stručnjaka“, kazao je Kalač.

Kalač Kalač (Foto: TVCG)

Naglasio je da je u izradi zakona falilo inženjera.

„Krucijalni članovi nijesu usvojeni, rekli smo da jesmo za izmjene zakona, treba da se uredi, ali na kvalitetan način gdje će struka da kaže svoje, a ne politika“, kazao je Kalač.

Foto: RTCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA