Raičević: Što prije uspostaviti redovne saobraćajne konekcije na relaciji Bar-Bari

Sekretarka Ministarstva finansija/nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), Ana Raičević boravi u službenoj posjeti Bariju, gdje se sastala sa regionalnim ministrom za ekonomski razvoj Republike Italije Alessandrom Delli Noci i generalnom direktoricom za ekonomski razvoj regije Pulja, Giannom Elisa Berlingerio, kako bi razgovarali o daljim modalitetima snaženja saradnje dvije države i realizaciji inicijativa koje su pokrenute tokom razgovora održanih u septembru.

Tokom otvorenog dijaloga, italijanske kolege iskazale su spremnost da Crnoj Gori, kroz prenošenje sopstvenih ekspertiza, pruže podršku u cilju boljeg korišćenja potencijala za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova, te je u tom kontekstu, do kraja godine, najavljena posjeta crnogorskim resornim institucijama tokom koje će biti konkretizovane i druge teme od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Raičević i Delli Noci konstatovali su da je u najkraćem periodu potrebno preduzeti konkretne korake u cilju uspostavljanja redovne saobraćajne konekcije na relaciji Bar-Bari, kako morskim tako i vazdušnim putem, čime bi se omogućilo intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblastiekonomije, poljoprivrede, turizma i kulture.

– Konkretizacija pregovora, započetih u septembru,  očekuje se polovinomnarednog mjeseca, kada je planirano održavanje prve konferencija na temu „Tranzitni sistem Jadrana“ (1st Lower Adriatic Transit System Conference“). Fokus predstojeće konferencije biće mogućnost stvaranja tzv. koridora 8 Evropske grupe za teritorijalnu saradnju, koji bi, pored Bugarske, Makedonije, Albanije i Italije, mogao uključiti i Kosovo i Crnu Goru. Krajnji cilj jeste dalja koordinacija između glavnih luka Jadranskog regiona, a sve sa namjerom postizanja zajedničkih interesa država u pojasu Jadrana  budući da se jačanjem teritorijalne saradnje radi i na jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, pojasnili su iz Ministarstva finansija.

Raičević je poručila da je jedan od primarnih ciljeva  i realizacija trajektne i avio linije, pobratimskih gradova Bar-Bari.

– Imajući u vidu da dvije države baštine tradicionalno dobre odnose, i da Italija  otvoreno i konkretno podržava evropske integracije Crne Gore, na sastancima je procijenjeno da programi prekogranične saradnje koji promovišu inkluzivnost i održivi razvoj, u značajnom mogu doprinijeti ubrzanju dinamikeprocesa pridruživanja naše zemlje evropskoj zajednici. Jedan od takvih je Program Intereg koji predstavlja nastavak dobre saradnje koja je započeta 2014. godine u vidu trilateralnog programa Italija-Albanija-Crna Gora, a koji Evropska unija u novom obliku nastavlja da finansira, upravo u kontekstu dobrih međususjedskih odnosa i saradnje država članica i država kandidata za članstvo u Uniji, navode iz Ministarstva.

Razgovor je zaključen u prijateljskom tonu s namjerom da se u što kraćem roku pristupi realizaciji dogovorenih zajedničkih ciljeva, uz iskaz obostranog zadovoljstva povodom najavljene posjete Crnoj Gori ministra Delli Noci i generalne direktorice Berlingerio.

foto:Ministarstvo finansija/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA