Radulović miče Pižuricu iz Ministarstva saobraćaja

Ministar saobraćaja Filip Radulović neće predložiti Vladi da produži mandat vršiocu dužnosti generalnog direktora Direktorata za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva (MSP) Dejanu Pižurici, potvrđeno je „Danu“ iz više izvora. Pižurica više neće obavljati funkciju koju pokriva od januara ove godine.

Zvanične razloge za smjenu Pižurice Dan nije uspio da dobije, ali navode da su od pouzdanih izvora iz vazduhoplovstva saznali da ministar nije bio zadovoljan njegovim radom. „Dan“ je prije nekoliko mjeseci dobio informacije da Pižurica pokušava preko članova Odbora direkora Aerodroma da praktično upravlja Aerodromima. Pritom je to radio, prema informacijama tog lista, bez znanja resornog ministra i državnih sekretara. Iz Dana su tada kontaktirali Ministarstvo saobraćaja i kazali da imaju te informacije, nakon čega je Radulović zajedno sa državnim sekretarima provjerio istinitost tih informacija. Nakon što se uvjerio da Pižurica jeste pokušavao da preko članova Odbora progura neke odluke, bez njegovog znanja i bez znanja državnih sekretara, skrenuta mu je pažnja da je takvo postupanje neprihvatljivo.

Prema informacijama Dana, jedno vrijeme nakon toga se „smirio“, ali je nedugo zatim ponovo nastavio. Prije nekoliko dana je upravnim odborima državnih preduzeća najavio sastanke jednom mjesečno. A, kako je Danu potvrdilo više izvora iz državnih preduzeća, Pižurica je u posljednje vrijeme davao naloge odborima direktora kako da urade određene stvari i da ga o tome izvještavaju. U opisu poslova generalnog direktora Direktorata za vazduhoplovstvo nigdje ne piše da treba da se izvršavaju nalozi generalnog direktora direkorata za vazduhoplovstvo. U opisu posla Pižurice je bilo organizovanje i rukovođenje pomenutim Direktoratom.

Ministar nije želio da ga smjenjuje nakon nekih njegovih djelovanja, već je odlučio da mu ne produži mandat nakon njegovog isteka.

Pižurica je diplomirani ekonomista, smjer menadžment na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, a radno iskustvo, između ostalog, je sticao kao: rukovodilac odjeljenja prodaje i podrške klijentima u periodu maj 2021–2024. godine u Er Montenegru, prije toga je bio zamjenik komercijalnog direktora, zadužen za realizaciju proizvoda u Montenegro erlajnsu septembar 2016–aprila 2021. godine, a prije toga menadžer prodaje za tržište Zapadne Evrope i asistent izvršnom i komercijalnom direktoru u „Montenegro erlajnsu“ 2014–2016. godine.

Prema nezvaničnim informacijama koje je Dan dobio iz Er Montenegra, odnedavno se opipava teren za njegov povratak u Er Montenegro na poziciju komercijalnog direktora. Više izvora je kazalo da je Pižurica došao u MSP na predlog Dragane Frantov, jedne od prvih i najbližih saradnika ministra Filipa Radulovića. Frantov je bila komercijalni direktor Er Montenegra, a potom i v.d. izvršnog direktora tokom 2021. i 2022. godine.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA