Radulović: Ljetnja sezona će biti dobra, ali ne našom zaslugom

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da je Crna Gora izgubila dosta zbog nesnalaženja na novim turističkim tržištima i lošeg odnosa prema strancima koji su došli da žive kod nas, ali su, zbog preglomazne administracije i loših uslova, otišli u druge države u okruženju.

Govoreći za „Dan“ o turizmu u Crnoj Gori, Radulović je rekao da postoje značajni objektivni i subjektivni razlozi koji teško da mogu da nam poprave lošu zimsku turističku sezonu i gubitak predsezone.

– Mi nemamo avio-kompaniju, imamo dva aviona koji ne mogu da servisiraju dolazak turista, na primjer, u Kotor, a ne u cijelu Crnu Goru. Izgubili smo kompaniju koja je to mogla da radi u predsezoni i koja je to radila. Podsjetiću, prije gašenja Montenegroerlajnza imali smo 600.000 prevezenih putnika. I neka je 200 hiljada bilo, da tako kažem, običnih putnika, imali smo u predsezoni i postsezoni oko 400 hiljada gostiju. To su bili stranci sa raznih destinacija, a mi smo otvarali konekcije gdje je nama trebalo. Toga više nema. Nedostaje nam ta avio-povezanost, da u predsezoni u svim segmentima podignemo prihode – kaže Radulović.

Ističe da turisti koji budu dolazili kod nas individualno ili putujući sa nekoliko aerodromskih presijedanja sigurno ne mogu kumulativno dati dobar rezultat.

– Što se tiče samoga špica sezone, ona će biti dobra, a opet ne našom zaslugom. I avio-prevoznici i tur-operatori našli su za shodno, jer je njima profitabilno, da lete od sredine maja do sredine septembra. I tako ćemo biti relativno dobro povezani u tom periodu. Ali čim njima prestane taj interes, mi ostajemo bez avio-povezanosti. Tako da to je slika i prilika onoga što mi imamo. Rusa više nema, kao ni Ukrajinaca. Nema ih ni u Dubaiju, ni u Španiji, na tim destinacijama oni su tradicionalno bili jaki. To je proizvod rata. I normalno je i logično da bude tako – rekao je predsjednik CTU.

Kada su osvajanja novih tržišta u pitanju, budući da je znatno smanjen broj ruskih i ukrajinskih turista, Radulović kaže da su turistički radnici mnogo više očekivali od Ministarstva turizma.

– Mi smo sad u situaciji da Ministarstvo turizma, koje je nama direktna podrška, sa nama nema nikakvu komunikaciju. A da li smo spremni za nova tržišta? Zapadnjaci, kada dođu ovdje, šta je problem? Njemci, Amerikanci i ostali su razmaženi turisti. Još se nismo pripremili za ta tržišta, da im uzmemo novca koliko nama treba, jer nemamo adekvatnu ponudu. Za to treba da si autentičan, da imaš kvalitet više. Mi možda još nismo spremni za njih – ističe on.

On smatra da smo imali drugu priliku, koju nismo iskoristili.

– Imali smo ovdje ljude koji su se sklonili od rata, koji su imali značajne materijalne mogućnosti. Mislim na Ruse i Ukrajince. Oni su došli u Crnu Goru bježeći od rata, da se sklone, i bili su godinu ili pola godine. U međuvremenu su našli druge destinacije gdje su bili bolje tretirani nego što su bili ovdje, gdje je sve bilo pojednostavljeno i prešli su tamo da žive. Kada o tome govorim, mislim na Srbiju. Jednostavno, nismo im pružili uslove. Izgubili smo visokokvalifikovani profil jer su morali godinama da rade da bi obezbijedili uslove, od nostrifikovanja diploma do boravišnih dozvola. Kod nas su danima čekali na to po stepeništima i hodnicima centara bezbjednosti i ostalih institucija. U Srbiji sve to dobijaju za nekoliko dana. Ljekar iz Rusije u Srbiji za desetak dana dobija licencu da može da radi. Kod nas to nije tako. Šta smo dobili – pita Radulović.

Ukazuje na greške prethodne vlade.

– Imali smo tu zimu kada se tadašnja vlada hvalila da su oni mađioničari, a, u stvari, manipulisali su. Tačno je da su prihodi u megatrgovinama rasli i do 100 odsto. E sada kada su oni otišli, odmah u prva tri mjeseca, pad je bio 35 odsto u odnosu na prva tri mjeseca 2023. godine. Mi živimo u jednom vremenu gdje je zastrašujuće koliko je neznanja. Zastrašujuće je koliko nema interesovanja da se nešto sazna – zaključuje Radulović.

Otjerasmo bogate goste iz Kazahstana i Uzbekistana

Radulović ističe da u velikim državama ima nekoliko procenata bogatih ljudi.

– Srednje države 15 odsto ili 20 odsto. A to su države od 30 miliona stanovnika. 80 miliona. To tržište je imalo preko 200 miliona građana. Da kod nas dođe 240 hiljada, mi smo čudo napravili. A imali smo prilike – tvrdi Radulović.

Navodi i jedan plastičan primjer.

– Imamo tržište Kazahstana i Uzbekistana. Iz Uzbekistana prošle godine prvi put kreću kod nas. Bilo je dvije i po hiljade Uzbekistanaca. Njih 70 odsto bilo je u hotelima sa pet zvjezdica, a 30 odsto u hotelima sa četiri zvjezdice. Niže kategorije hotela uopšte ih nisu interesovale. Za Kazahstan ista priča. I bili su oslobođeni vize prošle godine. Ove godine naša vlada ukida tu odredbu zbog Evropske unije, i oni moraju da imaju vizu za Crnu Goru. U tom trenutku je bilo 12.000 rezervacija sa tog tržišta u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica. Inače, to su gosti koji jako mnogo troše, možda i više nego što su trošili Rusi. Uzmu po tri hiljade eura i idu u provod, mirno, porodično, na izlete, u skupe restorane… – kaže Radulović.

Naglašava da to nije sve i da smo nastavili da pravimo promašaje.

– Istovremeno, na listu država čijim građanima ne treba viza dolazi Egipat. Nijednu rezervaciju nemamo od Egipćana. Njima ne treba viza u periodu ljetnje sezone kod nas od od 2. maja do 2. oktobra. Egipat je centar današnje svjetske baštine. Da ja znam, a pitao sam dosta kolega, ni oni ne znaju, nijedan hotel da ima rezervacije iz Egipta – kaže predsjednik CTU.

Foto: Bankar.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA