Radović: CBCG intenzivno radi na usklađivanju domaćeg regulatornog okvira sa pravnom tekovinom EU

Centralna banka Crne Gore ostaje posvećena izvršavanju svih obaveza vezanih za dalji razvoj i integraciju crnogorskog finansijskog sistema u evropski ekonomski i tržišni prostor, poručila je guvernerka CBCG Irena Radović na današnjem sastanku sa novoimenovanim ambasadorom Evropske unije u Crnoj Gori Johanom Satlerom i timom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Sastanak je bio prilika da se sagledaju aktivnosti koje predstoje Crnoj Gori na evropskom putu, naročito kroz prizmu Plana rasta za Zapadni Balkan, koji ima za cilj da zemljama ovog regiona pruži mogućnost korišćenja pogodnosti članstva u EU prije formalnog pristupanja.

Jedan od ključnih aspekata Plana je pridruživanje jedinstvenom evropskom sistemu za plaćanje u eurima (SEPA), gdje je Crna Gora napravila značajan iskorak, te se očekuje da bude prva od zemalja Zapadnog Balkana koja će pristupiti ovom sistemu.

Pristupanje Crne Gore SEPA, kako je istaknuto, donijeće brojne pogodnosti za crnogorske građane i privredu, u vidu jednostavnijih, bržih i jeftinijih transakcija.

Guvernerka Radović je naglasila da CBCG intenzivno radi na usklađivanju domaćeg regulatornog okvira sa pravnom tekovinom EU, kao i na preuzimanju evropskih standarda i najboljih praksi.

“Ove aktivnosti će, svakako, direktno doprinijeti uspjehu integracionih procesa Crne Gore, a dodatno će osnažiti stabilnost finansijskog sistema u našoj zemlji. Takođe, sa finansijskim sistemom koji je pouzdan, efikasan i integrisan u evropski okvir Crna Gora će postati još atraktivnija destinacija za strane investicije, čime će se stvoriti uslovi za snažniji ekonomski rast“, kazala je Radović.

Guvernerka je zahvalila ambasadoru Satleru na podršci koju Evropska unija pruža Crnoj Gori kroz finansiranje projekata iz evropskih fondova, koji su ključni za bržu i efikasniju implementaciju reformi, kao i na podršci CBCG u izgradnji i jačanju svojih institucionalnih, regulatornih i administativnih kapaciteta.

Foto: CBCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA