Radnici OŽVS žele smjenu Gačevića i Odbora direktora

Dio radnika Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) zatražio je smjenu cijelog Odbora direktora te kompanije i oduzimanje funkcije zamjeniku predsjednice Odbora Vladanu Gačeviću, koji je manjinski akcionar ove firme. Radnici osim toga, u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid, traže izmjene kolektivnog ugovora kako bi zaposlenima radno mjesto bilo garantovano u slučaju spajanja te firme sa Željezničkim prevozom Crne Gore (ŽPCG) ili da ukoliko zaposleni to ne prihvate, imaju pravo na otpremninu od 24 bruto plate.

U pismu koje potpisuju Novi sindikat OŽVS i Sindikalna organizacija željezničkih sredstava se podsjeća da su se nadležnima već obraćali i tražili zaštitu svojih prava jer bi zbog mogućeg spajanja sa Željezničkim prevozom, njih 48 moglo dobiti otkaz. Sindikati u novom pismu zahtijevaju hitan sastanak sa premijerom Ditanom Abazovićem i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem, da bi im iznijeli svoje probleme i zahtjeve jer ih kako tvrde, Odbor direktora i izvršna direktorica Dragana Lukšić uporno odbijaju i izbjegavaju razgovore.

Scenario planiranog viška

Radnici su naglasili da su nakon saznanja da bi njih 48 moglo ostati bez posla, tražili hitnu sjednicu Odbora direktora, konsultanata, menadžmenta i predsjednika Sindikata. Sjednica je kako su kazali odložena, jer nisu mogla da prisustvuju tri člana Odbora i jedan od konsultanata.

“Da li se pokušava promijeniti scenario planiranog viška, izgovorima o lošem razumijevanju i izvlačenju zaključka iz konteksta jer su namjere razotkrivene, pa se kupuje vrijeme odlaganjima sjednica iako su od tada održane dvije na kojima provlače svoje prohtjeve?”, pitaju radnici u pismu.

Radnici tvrde da je namjera manjinskog akcionara Gačevića da prilikom spajanja dvije kompanije, akcije OŽVS proda Željezničkom prevozu, odnosno državi, koja je većinski vlasnik. Navode da zbog toga cijene akcija skaču iako ta firma sve lošije posluje, te da je pored gubitaka cijena akcija u posljednje tri godine, došla sa 0,019 na sadašnjih 1,22 eura. Oni dodaju da Odbor koji čine predsjednica i predstavnik državnog kapitala Ljiljana Jokić Kapa i predstavnici državnog kapitala Igor RackovićMensur Bošnjak Tihomir Bogavac, pasivno posmatraju dok, kako kažu, Gačević sprovodi samovolju i diktaturu.

“Ostali članovi sve posmatraju kroz pasivnu ulogu na koju su navikli, a o svemu ćute resorno Ministarstvo kapitalnih investicija i Vlada, koji ove članove delegiraju da štite državne interese”, dodaje se u pismu.

Radnici su naveli da im je neshvatljivo da državno Održavanje kojem treba malo pomoći da prevaziđe krizu u kojoj se nalazi, samoinicijativno radi na spajanju sa Željezničkim prevozom. Dodaju i da je OŽVS donio odluku o izmjeni plana javnih nabavki od 400 hiljada eura za kupovinu opreme iz svojih izvora, dok istovremeno imaju poreske obaveze prema “Montekargu” koje iznose više od 700 hiljada eura. Iz Sindikata su kazali i da se pored lošeg finansijskog stanja, radi na sanaciji radionice u Nikšiću dok veliki dio radnika prima minimalnu platu od 450 eura, a ostale željezničke kompanije zarade uvećavaju kroz kolektivne ugovore.

“Naš kolektivni ugovor je Gačević držao u fioci pet mjeseci iako je resorno ministarstvo tražilo da se dostavi”, tvrde radnici.

“Šta radi izvršni direktor?”

Radnici u pismu tvrde da je, od kako je upravljanje Održavanjem preuzeo politički pokret URA, izvršni direktor samo titularna funkcija kojeg će u u slučaju nepodobnosti, Gačević i Kapa odmah smijeniti.

“Lukšićeva od koje se očekuje da zauzme stav kao izvršni direktor, za sve konsultuje manjinskog akcionara sa kojim zajedno ide na izmišljene službene puteve od po nedjelju i uzajamno se pomažu radi ličnih benefita”, navode radnici u dopisu.

Iz Sindikata su kazali da se u Održavanju i Željezničkom prevozu i dalje zapošljavaju novi radnici iako se govori o višku od njih 48. Oni objašnjavaju da je dok su te dvije kompanije bile jedna cjelina, bilo zaposleno oko 400 radnika, te da je nakon razdvajanja 2011. u Održavanje prešlo oko 200 osoba, dok Željeznički prevoz danas opet ima blizu 400 zaposlenih.

“Održavanje ima najveći broj izvršilaca u posljednjih deset godina iako se proces rada smanjuje”, navode radnici u pismu.

Iz državnog OŽVS su “Vijestima” prethodno kazali da se to preduzeće nalazi u velikim finansijskim i tehnološkim problemima i da imaju dug za poreze i doprinose od 4,5 miliona eura, na koji imaju dnevnu kamatu od 1,1 hiljadu eura. Oni su tada kazali da se radi o poboljšanju poslovanja da se radi i finansijsko-ekonomska analiza.

Radnici u pismu ponavljaju da je angažovanjem konsultanata za rad na analizi prekršen Zakon o javnim nabavkama jer se postupak podijelio na četiri ugovora sa iznosom od oko osam hiljada eura. Iz OŽVS-a su ranije pojasnili da za analizu nije bio potreban tender već su angažovani profesori sa Ekonomskog fakulteta, po sistemu ugovora o djelu.

Obećanja pala u vodu

“Sva obećanja Odbora direktora odnosno manjinskog akcionara data u prethodnoj godini padaju u vodu pa nema ništa od dokapitalizacije, pompezno raskinutog ugovora o davanju u zakup hale za održavanje vozova. U međuvremenu, nije zaključen novi ugovor pa se hala koristi bez ikakvog papira, ništa nema ni od obećanih pomoći da se penzionerima plaćaju zaostali doprinosi kako bi ostvarili punu penziju, dok se sopstvena sredstva planiraju za kupovinu nove opreme a penzioneri čekaju”, tvrde predstavnici radnika.

U dopisu se navodi da je jedini uspjeh preduzeća veća cijena usluga, koja je praćena većim rastom troškova a posebno plata zbog većeg broja zaposlenih pa je neutralisan pozitivan efekat. Radnici tvrde da odgovora i dalje nema i pored svih napora da dođe do sjednice Odbora direktora, na kojoj će se izmijeniti kolektivni ugovor radi zaštite prava radnika.

“To samo potvrđuje da nemaju sluha za problem i navodi na zaključak smišljenog scenarija koji manjinski akcionar pokušava da sprovede zarad ostvarenja ličnih interesa”, dodali su radnici.

Oni su kazali da su prethodnih dana imali dva zakazana sastanka sa izvršnom direktoricom, kako bi ih informisala o ekonomskoj analizi i potencijalnom otkazu za njih 48, ali da se Lukšićeva na nijednom nije pojavila.

Nema viška od 48 radnika

Iz menadžmenta OŽVS su “Vijestima” prethodno kazali da informacije o višku od 48 radnika nisu tačne jer ekonomska analiza još nije završena.

“Odluku o izradi analize smo donijeli i obavijestili MKI, dok je njihov predstavnik bio na sjednici Odbora. Za analizu nije bio potreban tender, već su angažovani eminentni profesori sa Ekonomskog fakulteta po sistemu ugovora o djelu”, pojasnili su tada iz OŽVS-a.

Oni su kazali da su se na dodatnu analizu o pripajanju ŽPCG-u odlučili jer je to nekad bilo jedinstveno preduzeće, dok je druga opcija bila stečaj. Dodali su da se zna kako prolaze radnici u stečaju i da bi njime bilo ugroženo oko 190 radnih mjesta bez uplaćenih poreza i doprinosa, kao i funkcionisanje željezničkog saobraćaja.

Oni su na informacije koje iznosi Sindikat, kazali da je neozbiljno prejudicirati rezultate analize i da je stav Odbora direktora i MKI da se mora zaštititi svaki radnik, da ulažu napore da se izbjegne stečaj i omogući bolja budućnost firmi i željeznici.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA