Radnici jame Biočki stan dali ultimatum nadležnim: Do subote će čekati da bivše kolege deblokiraju rudokope

Zaposleni  u jami Biočki stan, na rudokopu Seoca u Župi nikšićkoj poručili su nadležnim institucijama da im u što kraćem roku omoguće da se vrate na posao. Rudari ne rade od 3.juna kada su njihove bivše kolege iz Rudnika boksita blokirale rudokope zahtijevajući da im isplate potraživanja iz stečajne mase preduzeća.

„Mi ćemo strpljivo čekati do subote, 29.juna, ne bi li se riješio ovaj problem u suprotnom ćemo preduzeti korake koji, bojimo se, neće odgovarati ni jednoj stani pa ni nama samima“, istaknuto je u saopštenju Sindikata radnika jame Biočki stan koje su dostavili Portalu RTNK.

U rudokopima na području Župe nikšiće zaposleno je oko 300 radnika koji zbog blokade radilišta strepe za svoja radna mjesta. Rudokopima gazduje firma Unipro metali Veselina Pejovića, a eksploataciju boksita organizuju sa podizvođačima. Sa druge strane, oko 500 bivših radnika već više od desest godina čekaju da im se isplate potraživanja iz stečajne mase. Po raznim osnovama njima se duguje oko tri miliona eura. Prije nekoliko mjeseci utvrđeno je da stečajnoj masi nikšićkog Rudnika pripada i upravna zgrada na Seocima, kao i brojne parcele zemljišta na tom i okolnim kopovima. Bivšim rudarima je obećano da će se te nepokretnost oglasiti na prodaju, a potom iplatiti njihova potraživanja. S obzirom na to da taj postupak još uvijek nije počeo, odlučili su se da blokiraju rad Uniproma.

„Razumijemo bivše kolege koje imaju zaostala potraživanja, imi želimo da ta potraživanja oni ostvare.Uopšte nismo krivi za ova dešavanja ali trpimo najveću štetu.Ovom prilikom pozivamo sve relevantne strane da se uključe u rješavanje ovog problema jer mi nemamo više vremena i strpljenja da čekamo jer ovo već ostavlja posledice na egzistenciju naših porodica. Pozivamo stečajnog upravnika Rudnika boksta Nenada Amidžića da se prema ovom problemu odnosi profesionalno jer imamo saznanja da ima njegove krivice što se ovo odugovlači. Takođe bismo zamolili bivše inženjere Boksita da ne opstruiraju predložena rješenja zbog svojih ličnih interesa. Ova trenutna situacija ako se ubrzo ne riješi dovešće nas da preduzmemo radikalne poteze htjeli mi to ili ne. S obzirom da je u ovaj problem ukljčen veći broj privrednih subjekata koji trpe direktnu štetu, počev od nas samih, sektora tansporeta, Željeznice, Luke bar očekivli smo da će institucje i strane u pregovorima pokazati veću volju u brzini rješavanja ovog problema “, naglašeno je u saopštenju.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA