Prosječan iznos na računu niži za euro i po

Vlada je juče, na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, izmijenila uredbu o podsticajima za obnovljive izvore energije, kako bi smanjili troškove građana na toj stavci računa za struju.

Državni sekretar u MKI Admir Šahmanović kazao je da je za 50 odsto smanjena naknada na računima za struju za te podsticaje.

”Uz to, ko troši do 300 kilovata na mjesečnom nivou neće plaćati naknadu za podsticaje”, kazao je Šahmanović.

Na računu za struju od 70 eura, ova stavka iznosi oko tri eura pa bi ova olakšica u tom slučaju vrijedila oko euro i po.

On je kazao da su oslobodili državni budžet plaćanja ovih podsticajnih mjera u slučaju da na kraju godine bude falilo novca za njih, a cio teret je prenesen za Elektroprivredu.

Krajem prošle godine i početkom ove nekoliko vlasnika malih elektrana je izašlo iz sistema podsticaja jer im je isplativije da struju prodaju na berzi pa sadašnjim visokim cijenama. Zbog toga se i smanjuju troškovi za podsticaj koji su plaćali potrošači preko stavke na računu.

Vlada je utvrdila i informaciju o potrošnji preostala 22 miliona eura koji je država dobili u okviru paketa pomoći iz Evropske unije. Šahmanović je pojasnio da je 13 miliona eura namijenjeno uvođenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima, 7,5 za adaptaciju naftnih rezervoara u Baru i Bijelom Polju i za obezbjeđenje neophodnih količina nafte u skladu sa zakonom o strateškim rezervama nafte.

”Pola miliona eura je za Crngorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) kako bi se unaprijedio njegov sistem funkcionisanja i pola miliona za Crnogorsku berzu električne energije kako bi obezbijedili njihovu likvidnost, odnosno, da bi zakupili neophodne softvere na evropskom tržištu”, pojasnio je Šahmanović.

Vlada će raspisati javni poziv za izbor agenta registracije domena “me” i neće produžavati ugovor sa kompanijom “Domen” koja je tražila produženje ugovora za 10 godina koji je istekao 31. marta.

Javni poziv treba da raspiše Ministarstvo ekonomskog razvoja čiji su predstavnici na sjednici Vlade kazali da je kompanija “Domen” tražila nove ustupke koji nijesu bili prihvatljivi i da im je obaveza po ugovoru da šest mjeseci po njegovom isteku pružaju ove usluge, kao i da dosadašnje aneksiranje nije trebalo da se dešava.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je aneksiranje ugovora neprihvatljivo za kompaniju koja od 2008. ima monopol, te da je i Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa ovo definisala kao aktivnost od javnog interesa koja treba da uvaži postupke transparentnosti.

“Kod javnog poziva ćemo se potruditi da uslovi budu takvi da nikoga ne favorizuju”, rekao je Damjanović.

Cjenovnik Morskog dobra za trajektnu liniju Kamenari – Lepetane

Vlada je juče dala saglasnost na cjenovnik Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom za prevoz na trajektnoj liniji Kamenari – Lepetane, po kojem će karte koštati od 1,5 do 10,5 eura.

Naglašeno je da cjenovnik Morskog dobra neće stupiti na snagu dok se ta linija ne stabilizuje, odnosno dok država ne nabavi barem još jedan trajekt.

Ministarka ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ana Novaković Đurović je kazala da je uvedena sezonska (od 1. juna do 1. oktobra) i vansezonska (od 1. januara do 1. juna i od 1. oktobra do 31. decembra) karta za motocikle i mala putnička vozila za fizička lica.

Cijena vansezonske karte za motocikl iznosiće 1,5 eura, a u toku sezone 2,5 eura. Karta za mala putnička vozila iznosiće četiri eura, odnosno pet eura u sezoni, dok bi za kamione i kombi vozila iznosila 10,5 eura.

U skladu sa Pravilnikom o načinu ostvarivanja prava na mjesečnu kartu i povlašćeni prevoz na liniji Kamenari-Lepetane, predviđeno je da trajekt besplatno mogu koristiti bicikla, vozila Hitne pomoći i vatrogasne službe, službena vozila Vojske Crne Gore i Uprava policije.

Predviđena je i posebna cijena sezonske karte za građane Herceg Novog i Tivta, koja će za motocikle iznositi 1,5 eura, dok će cijena vansezonske i sezonske karte za mala putnička vozila biti tri eura.

”Cjenovnik je dobio neophodne saglasnosti Ministarstva finansija i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama”, istakla je Novaković Đurović.

NIKŠIĆ PROGNOZA