Proglašeni pobjednici SIA programa u ovoj godini

Pobjednički timovi ciklusa Social Impact Award (SIA) programa proglašeni su na ceremoniji dodjele nagrada u petak, a osvojili su početni kapital od po 1,5 hiljada EUR, tromjesečnu mentorsku podršku i plaćen put na međunarodni SIA Samit u Njemačkoj.

Stručni žiri, eksperti/kinje iz raznih oblasti i predstavnici državnih institucija i inovacione i biznis zajednice, odabrao je tri najbolje ideje na osnovu stepena inovativnosti, društvenog uticaja i izvodljivosti.

Pobjednički timovi EcoPoints, Vizzion i Eco Fiber su osvojili početni kapital u iznosu od po 1,5 hiljada EUR koji obezbjeđuje Erste banka, tromjesečnu mentorsku podršku za realizaciju ideje, kao i putovanje na međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Majnhajmu u Njemačkoj u periodu od 26. novembra do 2. decembra.

Dodatno, uručena je i četvrta nagrada IncluGen, koji je biran na osnovu glasova publike – online zajednice putem SIA veb sajta, a koja je identična kao i za prva tri nagrađena tima.

Događaju, koji je održan u hotelu The Chedi Luštica Bay, prisustvovali su partneri na projektu – državne institucije, predstavnici inovacione i biznis zajednice, akademskog sektora, omladinskog i civilnog društva, finalni timovi i zainteresovani mladi ljudi.

Nacionalna koordinatorka programa, Jelena Kavarić predstavila je dosadašnje rezultate i zahvalila se na podršci svim partnerima projekta u Crnoj Gori, čija posvećenost, ekspertiza i resursi pomažu da mladi zaista kroz ovakve programe razvijaju svoje društveno odgovorne ideje i u budućnosti.

U ime organizatora, NVO Centar za omladinsku edukaciju, prisutne je pozdravio izvršni direktor, Jugoslav Radović, koji je kazao da činjenica da su ove godine imali najveći broj prijava u svih 20 država koje učestvuju u SIA programu na četiri kontinenta govori dovoljno, ne samo o tome koliko je SIA program zaživio među mladima, već i to koliko potencijala i ideja mladi u našoj zemlji imaju.

„Samim tim ne postoji ništa bolje što za njih kao društvo možemo da uradimo, od toga da ih na njihovom putu podržimo. Malo je reći da smo kao tim iznova impresionirani pristiglim idejama ove godine, koje iz godine u godinu podižu standard i očekivanja. Trudićemo se da i u budućnosti, zajedno sa našim partnerima i prijateljima, budemo ti koji pružaju vjetar u leđa mladima u ostvarivanju njihovih snova”, rekao je Radović.

Danijela Pejović u ime Erste banke kazala je da je SIA program u Crnoj Gori danas sigurno najrelevantniji i najsveobuhvatniji program posvećen društvenom preduzetništvu.

„Ponosni smo na sve učesnike ovog programa koji su spremni da preuzmu konkretne korake kako bi obezbijedili dobrobit zajednici, a sebi samostalnost“, rekla je Pejović.

Prisutnima se kroz dostavljenu izjavu obratila i predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorica, Jelena Borovinić-Bojović, poručivši da su vrijednosti poput ekološkog pristupa i brige o drugome, na kojima se SIA program zasniva, ključni za pozitivan uticaj na zajednicu, te da će iz tog razloga Glavni grad Podgorica nastaviti da podržava SIA program i mlade inovatore.

Takođe, osnivač Five grupe, Ivan Šoć, kazao je da je uticaj koji SIA program ima na zajednicu i mlade posljednjih par godina vidan, naročito kroz to koliko se nivo svijesti o društvenom preduzetništvu podigao na veći nivo, te kako jedino zajedno možemo biti aktivni pokretači promjena u društvu.

Na događaju je deset finalnih timova imalo priliku da prezentuje svoje ideje pred prisutnima, još jednom pokazavši pozitivni uticaj koji SIA kao program ima na umrežavanje mladih inovatora i iniciranje pozitivnih promjena u društvu.

Nagradu publike je u ime ministarke Naide Nišić, uručila šefica kabineta u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Anđela Ivanović, dok je nagrade pobjedničkim timovima, biranim od stručnog žirija uručio direktor filijale Erste banke u Tivtu, Nebojša Vučurović.

Završni događaj u okviru SIA programa, koji je dio zvanične agende Festivala Dani nauke i inovacija, zatvorila je državna sekretarka Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Marijeta Barjaktarović Lanzardi.

„Mladi ljudi čije smo ideje danas čuli zaista uče od svojih mentora i rastu na ovom putu u inovatore koji razmišljaju o tome da njihova ideja bude održiva i da pruža doprinos zajednici. Ali inovacije i treba da budu upravo to – pogon za razvoj cijelog eko-sistema ka boljem društvu”, rekla je Barjaktarović Lanzardi.

Prema njenim riječima, ovih deset timova su pokazali koliko je važno voditi se idejom društvene inovacije i sigurni su da će naći svoje mjesto u svim budućim programima i sadržajima koje budu kreirali.

„Zato večeras simbolično predajemo u ruke upravo pobjedničkom timu odgovornost da širi glas o značaju omladinskih ideja i nadamo se da će naredne godine u ovo vrijeme pokazati kako dobre ideje mogu da rastu“, dodala je Barjaktarović Lanzardi.

O uspješnosti i vidljivosti Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori, govori i najava organizatora da će se Crna Gora u saradnji sa partnerima kandidovati za organizaciju SIA Samita u 2026. godini, najvećeg međunarodnog skupa iz oblasti društvenog preduzetništva mladih u svijetu.

U Crnoj Gori ovaj program od 2022. godine implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five grupe i Glavnog grada Podgorice.

Pored generalnih pokrovitelja, partneri SIA programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, IDEA-CG, Centralna banka Crne Gore, Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica, a podršku programu pružaju i NELT MNE, Alter Modus, Privredna komora Crne Gore, NEST Coworking i The Chedi Luštica Bay.

Foto: SIA Program

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA