Prodanović: Zbog remonta TE Pljevlja moguće poskupljenje struje od 1. januara

Struja bi od 1. januara naredne godina mogla biti skluplja jer će, zbog remonta Termoelektrane Pljevlja, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju, kazao je za Gradsku TV Luka Prodanović, državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Prema njegovim tvrdnjama, osjetljive kategorije stanovništva nemaju razloga za brigu jer će ih država, uvođenjem adekvatnih mjera, zaštititi.

Rekonstrukcija Termoelektrane u Pljevljima mogla bi početi već u februaru ili martu, što znači da će ona van pogona biti od 7 do 9 mjeseci, pojasnio je Prodanović.

Elektroprivreda će tako, dodaje, ostati bez 45% energije u sistemu.

„Iz tog razloga EP je već krenula u nabavku električne energije za narednu godinu da bi se pokrili nedostaci koji će biti prilikom nefunkcionisanja TE. Da li će to uticati na cijenu struje, to ćemo da vidimo u budućem periodu, kako se cijene na berzi budu kretale“, kazao je Prodanović.  

Čak i ako do povećanja dođe, kaže Prodanović, država će naći način da zaštiti ranjive kategorije stanovništva.

„Težićemo nekim mjerama gdje ćemo protežirati racionalnu upotrebu električne energije. Npr do 500kw/h ako je potrošnja da nećemo imati povećanje, a nakon toga da ćemo imati povećanje. Jer prosto apel je da energiju trošimo racionalno jer nije prirodno da bude račun za električnu energiju isti kao za telefon i za internet. Priznajte da je to čudno malo“, saopštio je Prodanović.

Prodanović podsjeća i da će cijene struje u Crnoj Gori dodatno rasti nakon ulaska u EU kako bi se približile tržišnim, a država tada neće moći da subvencioniše potrošače. Ipak, gotovo je sigurno  da će i  tada slojevi stanovništva kojima je neophodna pomoć biti zaštićeni, obećavaju iz Ministarstva energetike i rudarstva. 

foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA