Problemi u radu portala Poreske uprave

Portal Poreske uprave “Taxis” koji služi za podnošenje finansijskih iskaza, trenutno funkcioniše otežano pa kompanije danima ne mogu da dobiju potvrde i uvjerenja o plaćenim porezima i doprinosima. To značajno koči rad crnogorskih privrednika jer, između ostalog, ne mogu ni do papirologije za dobijanje dozvola za rad i kasniji povraćaj novca od akciza.

To je “Vijestima” zbog problema koje imaju njihovi klijenti, kazalo više nezadovoljnih knjigovođa. Provjerom ove državne veb stranice se takođe vidi, da je funkcionisanje otežano.

Iz Poreske uprave su prije tri dana na Fejsbuk i Instagram stranicama, saopštili da je “Taxis” portal trenutno nedostupan zbog redovnog održavanja i da će korisnike blagovremeno obavijestiti kada opet bude potpuno funkcionalan.

“Vijesti” o ovom slučaju čekaju odgovore od Poreske uprave, kojom rukovodi vršilac dužnosti direktora Sava Laketić.

“Rok za podnošenje revizorskih izvještaja je pomjeren do 5. jula. Revizorski izvještaji podnijeti do 5. jula smatraće se blagovremeno podnijeti”, naveli su iz Poreske uprave na društvenim mrežama.

Jedna od podgoričkih knjigovođa je pojasnila da je problem počeo prije nekoliko dana pa njihovi klijenti – kompanije, ne mogu do potrebnih potvrda i uvjerenja, zbog čega od Ministarstva unutrašnjih poslova ne mogu dobiti ni dozvolu za rad, a samim tim ni osnov za povraćaj akcize. Situaciju je kako tvrdi, pogoršava činjenica da se niko ne javlja na kontakt telefone Poreske uprave, već da informacije dobijaju samo od centrale na Cvijetinom brijegu.

Istakla je i da ne mogu da pristupe programu dok im firme sa kojima sarađuju, svakodnevno javljaju da ne mogu da vjeruju u kakvoj su se situaciji našli.

“Nemamo nikakav odgovor od institucija. Od razdvajanja Poreske uprave i Uprave carina, one nemaju vezu niti postoji softverska povezanost, pa nemaju uvide jedni drugima u dokumentaciju. Ova dokumenta ne možemo da dobijemo neki drugi način”, navela je ona.

Foto: Poreska uprava

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA