„Prihod po gostu opada, sezona ne može biti finansijski dobra“

Ukoliko se uspjeh turističke sezone mjeri po broju gostiju onda će ona biti uspješna, ali ukoliko se mjeri po ostvarenom prihodu po gostu i ostvarenoj zaradi, ne vjerujem da će biti nešto uspješna, kazao je ekspert za marketing u turizmu Velibor Zolak, prenosi Portal RTCG.

Zolak je u emisiji „Stav“ kazao da nama iz godine u godinu opada prihod po gostu.

„Mi po jednom gostu koji je došao u Crnu Goru ostvarujemo 495 dolara. To je kalkulacija iz 2019. godine, jer je ona bila normalna godina, a 2021. i 2022. godina nijesu uzimane u razmatranje zato što su je to vrijeme povratka. Ova godina može biti godina povratka u te normalne godine, kada nemamo pandemiju, restrikcije…“, istakao je on.

Kazao je da je prije 2019. godine u Crnoj Gori bio veći prihod po gostu.

„Najveći prihod po gostu bio je 2012. godine, i on onda permanentno pada, svake godine za 10, 15, 20 dolara da bi došao do 495“, kazao je Zolak. 

Ističe da se to ne dešava u drugim destinacijama.

„To je nešto što mene zabrinjava, od svih susjednih zemalja samo Albanija ima niži prihod po gostu“, kazao je on.

Zolak naglašava da sezona ne može biti finansijski dobra, čak i ako poraste prihod po gostu deset ili 15 odsto.

„On će, vjerujem, porasti zbog rasta cijena, ali neće se desiti ona ključna stvar, jer mi ne mijenjamo strukturu gostiju, naše ponude, našeg proizvoda“, kazao je Zolak.

Istakao je da Crna Gora u ovom trenutku ne može da ponudi nešto što može ostvariti veću cijenu.

„Naš proizvod je dvoličan, tokom jula i avgusta naš proizvod je veoma loš, imate ogromne gužve u saobraćaju, na plaži, na šetalištima, u svim javnim prostorima. Imate jednu prezasićenost, klasični overturizam“, naglasio je Zolak.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA