Pretovar amonijum – nitrata u Luci Bar za sada obustavljen

Pretovar teretnog broda „Blue One“ u Luci Bar koji je dovezao amonijum-nitrat trebao je da otpočne danas. Međutim, do pretovara nije došlo, a razlozi za sada nijesu zvanično saopšteni od strane čelnika Luke Bar.

Prema saznanjima Primorskog portala, u toku je sastanak menadžmenta i za očekivati je da obavijeste javnost da li će se ova roba uopšte pretovarati u barskoj luci.

Podsjetimo, pretovar amonium-nitrata izazvao je brojne polemike u javnosti, a negodovali su i građani Bara koji  žive u neposrednoj blizini Luke Bar.

„Nadamo se da će rukovodstvo „Luke Barˮ jednog dana sklopiti konkurentan posao, umjesto dizanja na pijedestal poslova koje zbog štetnosti na okolinu, zdravlje i živote ljudi, nijedna regionalna luka ne želi da prihvati, kažu komšije u reagovanju na saopštenje iz AD Luka Bar i nastavljaju:

„Ne možemo a da ne pomenemo našu borbu koja traje više od godinu dana sa preduzećem AD „Luka Bar“, a tiče se pretovara bakrovog koncentrata na RO-RO terminalu, nestručnosti u obavljanju istog, nepoštovanja procedura, a samim tim i nemara za ljude i životnu sredinu, koje mislimo da pogađa cijeli grad a ne samo naše naselje“.

Inače, brod sa 30.000 tona amonijum-nitrata u formi rasutog tereta uplovio je iz Ruske Federacije krajem jula. Deset dana brod je čekao na sidru carinske procedure. Prema ugovorenom poslu sa „Azotarom“ iz Pančeva u Luci Bar je trebao da se organizuje pretovar i dalji transport ka Srbiji.

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA