Presuda Osnovnog suda: Opština Budva da plati 8,6 miliona vlasnicima zemljišta na Zavali

Osnovni sud u Kotoru djelimično je usvojio tužbeni zahtjev vlasnika zemljišta na Zavali i obavezao Opštinu Budva da im isplati 8,624 miliona eura naknade na ime nacionalizovane površine 55.483 kvadrata zemljišta.

Sud je odbio zahtjev vlasnika za isplatom zatezne kamate od 1,3 miliona, kao i za naknadu još 12.321 kvadrata zemljišta. Presuda Osnovnog suda je prvostepena i na nju je moguće podnijeti žalbu višoj sudskoj instanci.

Vlasnici zemljišta na Zavali su tužili Opštinu Budva jer je na njihovom zemljištu izgrađen turistički kompleks „Zavala“, koji sada nosi ime „Dukley gardens“, i tražili su naknadu.

Osnovni sud je presudio da se tužiocima prvog i drugog reda, Đuru i Ljubu Rafailoviću, isplati 1,437 miliona, tužiocima trećeg, četvrtog i petog reda, Draganu Rafailoviću, Voju Rafailoviću i Suzani Rafailović, po 479.151 euro, Tomo Rafailović, Đuro Rafailović i Vjera Rafailović su dobili 718.731 euro, a Luka Rafailović, Vaso Rafailović, Simo Rafailović, Marija Đurić i Jasna Duletić po 431.237 eura, što je ukupno 8,624 miliona eura.

U presudi sudije Miljane Milović navedeno je da je u vrijeme podnošenja tužbe Opština Budva bila upisana na nepokretnostima sa pravom korišćenja, te da pasivna legitimacija Opštine Budva nije bila upitna a naročito cijeneći da je u konkretnoj pravnoj stvari predmet spora naknada, a ne utvrđenje prava svojine.

– Dakle, što se tiče pasivne legitimacije tužene Opštine Budva, sud je utvrdio da je ista pasivno legitimisana u ovoj pravnoj stvari imajući u vidu da je ista u listovima nepokretnosti br. 332 KO Budva, 2821 KO Budva, 550 KO Bečići, 663 KO Bečići na predmetnom zemljištu upisana sa pravom korišćenja, pri čemu je i nacionalizacija predmetnog zemljišta i izvršena u korist Opštine Budva, kao korisnika tog zemljišta, shodno rješenju br. 03-2911/1-1960 od 26.9.1960. godine – navedeno je u presudi.

Radi identifikacije predmetnog zemljišta, sud je dana 8.10.2009. godine izašao na lice mjesta i konstatovao da se predmetna nepokretnost nalazi u Bečićima, na potezu Zavala, odnosno isto je poluostrvo, koje dijeli Budvu i Bečiće, a po kazivanju punomoćnika tužioca djelimično je zauzeto objektom za desalanizaciju vode koje je izgradila Opština Budva, dok dio nije zauzet, te da se isto nalazi iznad naselja Miraks na Zavali.

Tokom dugogodišnjeg postupka vještak građevinske struke Boris Mašanović je, kako bi utvrdio da li su predmetne nepokretnosti privedene namjeni, te dao tržišnu vrijednosti, više puta vještačio.

– Iz Izvještaja sudskog vještaka Borisa Mašanovića od 18.5.2022. godine, koji je izvršio i obilazak predmetnog zemljišta, proizilazi da se predmetne nepokretnosti kat. parcele 2922/5, 2922/9, 2922/3, 2822/4, 3063, 3075 i 2928 KO Budva, te kat. parcele 797/3, 797/4, 797/1, 797/21 1449 KO Bečići, nalaze između Budve i Bečića na Rtu Zavala, u neposrednoj blizini Dukley Hotel & Resort i hotela Iberostar Bellevue. Počevši od kat. parcele 2922/3 KO Budva, vještak je rekao da se ta parcela, po geodetskom nalazu i mišljenju, dijelom preklapa sa čest. zem. 632/1 KO Kratnje Maine, u površini od 23.620 m2, prema koordinatama 2, 38, 39, 40, 7, 8, 9, 10, 28, 27, 26 i od 29 do 36, da se nalazi u obuhvatu Urbanističkog projekta Turistički kompleks Zavala i u cjelosti formira urbanističku parcelu UP II, na kojoj je predviđena gradnja hotela (TH – turizam hotel) prema Planskoj dokumentaciji označenog kao objekat br. 34 (sa brojnim sadržajima: bazenom, spa centrom, dokom, kafe barovima, akvarijumima…). Preko djelova kat. parc. 2922/3 KO Budva Urbanističkim projektom – Turističkim kompleksom Zavala predviđene su saobraćajnice, pješačka staza i zelenilo. Uvidom faktičkog stanja na licu mjesta prilikom obilaska nepokretnosti, vještak je konstatovao da su na dijelu kat. parc. 2922/3 KO Budva izgrađene kolsko saobraćajne staze (čiju površinu zauzetosti bi trebalo utvrditi vještak geodeta) koje vode do izgrađenih objekata vila. Na tim stazama su ugrađene kamene kocke a oivičene su armirano betonskim coklama, koje su obložene kamenim pločama. Kolsko saobraćajne staze koje vode do izgrađenih objekata vila su privedene namjeni po Urbanističkom projektu – Turistički kompleks Zavala – piše u presudi.

Tvrde da tužioci nisu dostavili nijedan dokaz

Opština Budva je osporila tužbeni zahtjev, navodeći da tužioci nisu dostavili nijedan dokaz na kome temelje svoja prava, kao ni dokaze o postojanju aktivne legitimacije.

– U vezi aktivne legitimacije istakli su da nisu dostavljeni dokazi kojima bi se utvrdilo da su tužioci nasljednici zemljišno knjižnih vlasnika, te da dostavljeni prepis anagrafa Crkvene opštine Budva ne može biti dokaz o srodstvu, jer se srodstvo isključivo može dokazivati izvodima iz matičnih knjiga. Dalje je istaknuto da je sporno zemljište rješenjem br. 03-2911-1960 od 26.9.1960. godine nacionalizovano i postalo društvena svojina, s tim što su raniji spostvenici predmetnog zemljišta mogli besplatno koristiti ili ga dati drugome na korišćenje uz naknadu ili bez naknade dok isto ne bude ustupljeno novom korisniku, te da će se isplata ranijim sopstvenicima izvršiti nakon predaje zemljišta novom korisniku. S obzirom na to da prenos prava korišćenja novom sopstveniku nikada nije sproveden, samim tim nije moglo biti doneseno rješenje o određivanju naknade. Nadalje je istaknut prigovor pasivne legitimacije, a takođe su istakli da Opština Budva nije predmetno zemljište izuzela za svoje potrebe niti svojom odlukom, već je sprovodila postupak nacionalizacije, te da se uvidom u listove nepokretnosti za spornu nepokretnost, može zaključiti da je isto u svojini Države Crne Gore sa obimom prava 1/1, odnosno da je na Opštinu upisano pravo korišćenja – piše u presudi.

Foto: Nova.rs/Ana Marković Vušović

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA