Preduzeće Čistoća duguje 1,5 miliona eura

Preduzeće Čistoća duguje skoro 1,5 miliona eura, a ovaj podatak prije dva dana za „Dan“ je saopštio Vojin Katnić, pomoćnik izvršnog direktora. Ovo preduzeće u kojem je, prema izvještaju o realizaciji programa obavljanja komunalnih djelatnosti za prošlu godinu, bilo zaposleno 607 radnika od utorka, 13. juna je bez izvršnog direktora jer je Andriji Čađenoviću istekao mandat.

– Stanje na računu danom dolaska direktora Andrije Čađenovića na to mjesto bilo je oko 530.000 eura. Danom odlaska Čađenovića na računu je ostalo nekih 40.000 eura. Obaveze prema Deponiji, iznose 967.000 eura, a prema dobavljačima oko 400.000 eura – rekao je Katnić prije dva dana.

Koliko se kojem dobavljaču konkretno duguje i zbog čega u izvještajima preduzeća nijesu objavljena sva ova dugovanja juče odgovor nijesmo mogli dobiti od Vojina Katnića.

Međutim, ovo nisu jedina dugovanja koja su objelodanjena nakon odlaska direktora. Preduzeće, kako je saopštio Katnić, ima i dugovanja po osnovu poreza i doprinosa i to 106.000 eura, a na pitanje da li imaju novca da zaposlenima isplate junsku zarade, on nije precizno odgovorio.

– Ulažemo napore da obezbijedimo sredstva kako bi regulisali sve to. Neću da kažem da je upitna junska plata. U ovom momentu to ne mogu da odgovorim jer smo tek na polovini mjeseca. Dnevno imamo određene prilive, tako da ćemo vidjeti šta će kraj mjeseca pokazati. Maksimalno se ulažu napori da se što kvalitetnije odrade obaveze po osnovu sakupljanja otpada i služba naplate aktivno radi u dijelu naplate svih potraživanja u namjeri da se na žiro računu u najkraćem roku formiraju značajnija finansijska sredstva – kaže prije dva dana Katnić.

Kako je preduzeće ostalo bez direktora nastao je i problem higijene grada, ali i Zete. Iz kontejnera preliva smeće, a oko njih je pravo ruglo. Sekretar za planiranje prostora, ekologiju i saobraćaj Opštine Zeta Milan Stanović, kazao je da je javna higijena loša i da postoji problem sa odvozom otpada.

– U komunikaciji smo sa Čistoćom. Situacija nije na dobrom nivou, a to vidi svako ko prođe Zetom. Dobili smo informaciju da se smeće ne odvozi u terminima kojima bi trebalo, već da ni po pet dana ne sakupljaju otpad. Apelujemo na Čistoću da se uozbilje i da stave javni interes ispred svega. Najveći problem je što je ta firma trenutno obezglavljena, pa osim Zete i Podgorica ima isti problem – kaže Stanović.

On ističe da iz Čistoće samo isprazne kontejnere, a sve okolo ostave.

– Njihova obaveza u suštni je da isprazne posude. Građani ne bi trebali da odlažu otpad pored kontejnera. Imamo reciklažna dvorišta za kabasti otpad. Predvidjeli smo da se radi još reciklažih dvorišta. Zeta ima puno biljnog otpada, pa nam je u planu kao prioritet izgradnja kompostane – ističe Stanović.

Stanović ističe da građani Zete i dalje Čistoći plaćaju odvoz otpada.

– Mi vršimo pritisak, koliko je u našoj moći da Čistoća radi svoj posao. Pozivamo ih još jednom da javni interes stave ispred ličnog i partijskog – poručio je Stanović.

Mještanin Zete Ranko Kojičić, kaže da Čistoća ne radi svoj posao u Zeti kako treba.

– Javnu higijenu vrlo rijetko održavaju. Ne znam kakav je to dogovor između njih, ali higijena je jako loša, baš kao i prevoz. Mi tek treba da funkcionišemo. Da li treba Podgorica da pomaže dok mi ne stanemo na noge ni to ne znam – kaže Kojičić.

Izvor, foto: DAN

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA