Predstavnici MZ Sveti Stefan zasad odustali od protesta: Traže da Vlada i Skupština riješe problem

Predstavnici Mjesne zajednice Sveti Stefan sastali su se juče sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem povodom raskida ugovora o zakupu grad hotela Sveti Stefan.

Kako je kazala predstavnica te MZ Dragana Kažanegra Stanišić, Sveti Stefan je u veoma nezahvalnoj situaciji već četiri godine, a plaže u okruženju nisu u adekvatnom režimu.

– Ohrabreni smo sastankom sa ministrom Đeljošajem. Nadamo se jednoj pravilno formulisanoj, konkretnoj informaciji koja će ići ka Vladi Crne Gore. Nadamo se da će ta informacija biti adekvatno razmatrana, usvojena i da će se krenuti ka razrješenju dugogodišnjeg problema – kazala je Kažanegra Stanišić.

Istakla je da će mještani MZ Sveti Stefan još jednom dati priliku institucijama države Crne Gore da se nađe rješenje i da se riješi problem u kojem se nalazi lokalna zajednica koja živi u okolini Svetog Stefana, ali i biser turizma naše države.

Kako je saopštila nakon sastanka, ovo je još jedna prilika institucijama da na adekvatan način pristupe problemu u kome sa našla njihova MZ.

Potpredsjednica Mjesne zajednice Sveti Stefan Slobodanka Kentera kazala je da se najavljeni protesti u Budvi zasad neće održavati jer su predstavnici mještana zadovoljni onim što im je saopštio potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja.

Ona je podsjetila da su mještani najavili protest za 22. jun.

– Nakon ovog sastanka mišljenja smo da se ovaj problem može riješiti bez protesta. Sačekaćemo dalje odluke Vlade i Skupštine. Kada na skupštinskom zasjedanju dođe na red odluka o rješavanju problema sa Svetim Stefanom rado ćemo doći ispred parlamenta da pozdravimo odluku kojom će se riješiti ovo veliko pitanje za Crnu Goru, a naročito za mještane Svetog Stefana – saopštila je Kentera.

Mještani Svetog Stefana su još prije tri mjeseca iskazali revolt zbog odluke kompanije Adrijatik propertiz da ni ove godine ne otvore vrata hotela Sveti Stefan. Zbog toga su i protestovali krajem marta i zatražili da hotel počne da radi 1. maja.

Mještani su tom prilikom poručili da će radikalizovati proteste ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni. Tada su zatražili i da, ukoliko zakupac Adrijatik propertiz ne ispuni ugovor i predviđene obaveze, Vlada raskine ugovor o zakupu Svetog Stefana.

Predstavnici MZ Sveti Stefan su ministru Đeljošaju prenijeli zahtjev mještana da Vlada, Skupština i Ministarstvo turizma dogovore sporazumno rješenje i da kompanija Adrijatik propertiz ispuni predviđene obaveze, kako bi se ovaj biser crnogorske obale konačno otvorio.

Vlada traži da zakupac poštuje ugovor

Kako je Đeljošaj kazao na pres-konferenciji Vlade 30. maja, na osnovu ugovora grad hotel Sveti Stefan treba da radi i treba da bude otvoren, „a zbog čega nije pitanje je za drugu stranu“.

– U cilju promocije te destinacije i Crne Gore kao turističke zemlje, u obostranom interesu bi bilo da se i država i Adrijatik propertiz povuku iz arbitraže i da zakupac poštuje ugovor koji je potpisan – rekao je tada Đeljošaj.

Ponovio je da je za povlačenje obje strane ispred tribunala i za nastavak poštovanja ugovora.

– Ako kompanije žele povlašćeni položaj, neće ga dobiti. Dobiće samo ono što je po zakonima i u skladu sa Ustavom države. Tražićemo poštovanje ugovora, a to je da Sveti Stefan mora biti otvoren, i to je naš zahtjev. Poruka je da nema povlašćenih i da su sve kompanije koje posluju u Crnoj Gori jednake – istakao je Đeljošaj.

Foto: Media biro

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA