Predstavnici MPŠV učestvovali na Forumu poljoprivredne politike

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) učestvovali su 5. i 6. juna 2024. godine na Forumu poljoprivredne politike koji predstavlja jedinstvenu platformu za dijalog o politici poljoprivrede i ruralnog razvoja u jugoistočnoj Evropi.

Ove godine okupilo se preko 130 relevantnih učesnika iz jugoistočne Evrope i šire, sa posebnim fokusom na podsticanje partnerstva i saradnje u rješavanju uticaja klimatskih promjena na poljoprivredu u jugoistočnoj Evropi.

Forum poljoprivredne politike (APF) 2024 na Jahorini, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, održan je pod nazivom „Preispitivanje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u jugoistočnoj Evropi i izazovi koji su pred nama: prehrambeni suverenitet, uticaj klimatskih promjena, demografska obnova ruralnih područja“.

„Ovaj Forum organizuje Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi (SEE) od 2001. godine kako bi se olakšalo kreiranje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u JIE zasnovanoj na dokazima, kao dvodnevni događaj koji uključuje relevantne regionalne i međunarodne učesnike, što za rezultat ima preporuke za kreiranje politike u regionu“, naveli su iz Ministarstva.

Tokom Foruma poseban akcenat je, kako ističu, bio na obavezama navedenim u Akcionom planu za Zelenu agendu za zapadni Balkan i njenom implementacijom kao ključnim procesom za unapređenje održivog razvoja i zaštite životne sredine u regionu. Tokom tehničkih diskusija posebna pažnja je posvećena promociji organske poljoprivrede, u cilju jačanja biodiverziteta, zdravlju zemljišta i smanjenja oslanjanje na sintetičke inpute, čime se jača otpornost poljoprivrednih sistema i očuvanje prirodnih resursa.

„Na samom kraju donešeni su zaključci da se zajedničkim naporom nastoji suočiti sa složenim klimatskim izazovima sa kojima se suočava poljoprivreda i ruralni razvoj u JIE, u cilju izgradnje otpornijih, inkluzivnijih i održivijih sistema ishrane u regionu, što će predstavljati osnovu za diskusiju na predstojećem sastanku ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Evrope, koji je zakazan za septembar 2024“, zaključuju.

foto: MPŠV

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA