Potpisan sporazum sa Češkom o otklanjanju dvostrukog oporezivanja

Ministar finansija Novica Vuković i češka ambasadorka u Podgorici Janina Hrebičkova potpisali su sporazuma između Crne Gore i Češke o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprečavanju poreske evazije i izbjegavanja.

 Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija sporazum je potpisan u cilju unapređenja ekonomske saradnje dvije države i lakšeg međusobnog poslovanja.

“Sporazumom koji će poboljšati trgovinsku razmjenu i ulaganja, između ostalog, je dogovoreno da se oporezivanje dividendi, kamata i autorskih naknada, pored zemlje rezidenstva, vrši i u zemlji izvora, shodno dogovorenim poreskim stopama”, kaže se u saopštenju.

 
Navodi se da je, takođe, predviđeno da se kamata izuzima od oporezivanja u državi ugovornici u kojoj nastaje, ako je ostvari ili stvarno posjeduje vlada druge države ugovornice, centralna banka, te druge države ili bilo koja finansijska institucija koju u potpunosti posjeduje ta vlada, uz listu tih finansijskih institucija.

“Prilikom potpisivanja, zajednički je konstatovano da ta vrsta sporazuma, osim što olakšava administrativne procese i pojednostavljuje procedure, djeluje podsticajno, kako na investicije, tako i na međunarodnu trgovinu i ukupne bilateralne odnose”, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

Navode da je poručeno da danas potpisani sporazum, smanjenjem administrativnog i fiskalnog opterećenja, pruža podršku postojećim i podstrek novim investicijama u ekonomijama obje države.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i zamjenica ambasadorke, Petra Ali Dolakova, zamjenik šefa Odjeljenja za međunarodno oporezivanje, Martin Bores, državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Jovana Nišavić, kao i generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u tom resoru, Biljana Peranović, navodi se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo finansija

NIKŠIĆ PROGNOZA