Potpisan memorandum za izgradnju terminala za uvoz prirodnog gasa; Abazović: Umanjuje se zavisnost od ruskog gasa

Predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija potpisali su danas memorandum u cilju početka realizacije dva energetska infrastrukturna projekta – izgradnja terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Crnu Goru, te instalacija termoelektrane na gas, čije bi snabdijevanje dolazilo preko terminala.

Projekti terminala i termoelektrane biće locirani u Luci Bar, a u memorandumu o razumijevanju se navodi da bi objekti sa radom mogli da počnu do kraja 2025. godine.

Memorandum u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture su u Vili Gorici u ime Vlade potpisali premijer Dritan Abazović, a u ime američkih kompanija Enerflex Energy Systems i Wethington Energy, Fil Paj, odnosno Olin Vetington.

Oni nisu htjeli da govore o datumu početka radova i vrijednosti investicije, navodeći da to zavisi od mnogobrojnih faktora.

Abazović je kazao da se radi o strateškom interesu Crne Gore, odnosno o projektu koji bi Luku Bar učinio prvim mjestom gdje će prirodni gas stići do Crne Gore.

„Ovo je geopolitički značajno za nas jer se umanjuje zavisnost od ruskog gasa, ali prije svega ovo govori da znamo gdje želimo da se zemlja kreće u narednih 10,15, 20 godina… Luka Bar treba da postane čvorište za prirodni gas. Efekti koji bi se ostvarili bili bi višestruki „, rekao je Abazović.

Vetington je naveo da je energetska sigurnosti doprinosi dobro državi, a da je ovaj projekat upravo takav.

On je naglasio da Crna Gora u američkim kompanijama ima najboljeg tehnološkog partnera.

„Vjerujem da smo osigurali energetski temelj… Ovaj proces projekta je model o transparentnosti i dobrom upravljanju. Bio sam impresioniran jučerašnjom sjednicom Vlade, ja sam to uporedio sa procesima u SAD. Nisam siguran da bi taj nivo transparentnosti bio slučaj kod nas“, rekao je predstavnik američke kompanije.

Pajl, iz kompanije Enerflex Energy Systems, je naveo da je to preduzeće prisutno uglavnom u Sjevernoj Americi i da mu je veliko zadovoljstvo da sada radi sa Vladom Crne Gore.

On je naglasio da u projekat žele da posebno uključe lokalnu zajednici u izgradnji objekata.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke, koja je takođe prisustvovala potpisivanju memoranduma, kazala je da projekat donosi najbolje Crnoj Gori u dijelu tehnologije, opreme, znanja i vještina.

„Projekat će obezbijediti Crnoj Gori energetsku nezavisnost u periodu tranzicije na obnovljive izvore energije“.

Ona je naglasila da će projekat donijeti nova radna mjesta, te da se njima jača ekonomska saradnja između Crne Gore i SAD.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA