„Potencijal za saradnju sa Marokom u oblastima saobraćaja, turizma i energetike“

Postoji veliki potencijal za saradnju u oblastima saobraćaja, turizma i energetike, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović u razgovoru sa ministrom za budžet Kraljevine Maroko, Faouzijem Lekjaeom (Faouzi Lekjaa), u okviru završnice godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke u Marakešu.

Ministar Lekjae je predložio osnivanje radne grupe koja bi identifikovala i konkretizovala program saradnje između Crne Gore i Kraljevine Maroko.

Damjanović se sastao i sa ministarkom Kraljevine Maroko, Lejlom Benail (Leila Benail), koja je zadužena za energetsku tranziciju i održivi razvoj.

U razgovoru sa ministarkom Benail, takođe je zaključeno da bi trebalo jačati saradnju u većem broju oblasti, a naročito u oblasti energetike i energetske tranzicije, kao i održivog razvoja. Ministarka je predložila da dvije zemlje pokrenu formalnu inicijativu za potpisivanje memoranduma o saradnji u pomenutim oblastima, akcentujući da bi ova saradnja unaprijedila i regionalnu saradnju. Ministarka je naglasila da je veoma važno identifikovati aktivnosti od zajdničkog interesa koji se mogu zajednički finansirati i realizovati.

– Predstavnici Vlade Kraljevine Maroko i ministar finansija Crne Gore zaključili su da bi postojeću sarasnju dvije zemlje, trebalo dodatno podstaći i međusobnim posjetama tokom kojih bi se formalizovale osnove buduće saradnje, navode iz Ministarstva finansija

Na marginama godišnjih sastanaka u Marakešu, delegacija Ministarstva finansija Crne Gore sastala se i sa potpredsjenikom za razvojno finansiranje i IDA fondove Akhikom Nišiom (Akhiko Nsihio), sa kojim je dogovoreno da Crna Gora pristupi grupi donatora za IDA fondove, iz kojih će se povlačiti sredstva za finansiranje projekata u najnerazvijenijim zamljama.

Poslednjeg dana godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke u Marakešu, ministar  Damjanović susreo se sa predsjednikom Islamske razvojne banke (IsDB), Muhamadom Sulaimaniem Al Jaserom (Myhammad Sulaiman Al Jasser). Tom prilikom istaknuto  je da je započeta dobra saradnja između Crne Gore i Saudijske Arabije, na temelju čega se otvara prostor za produbljivanje iste i zainteresovanost  te banke za finansiranje projekata u Crnoj Gori. Istovremeno, rukovodstvo banke je uputilo poziv Crnoj Gori za učešće na godišnjem sastanku banke u aprilu 2024. godine u Saudijskoj Arabiji.

Tokom boravka u Marakešu, ministar Damjanović prisustvovao je  i Ekonomskom forumu malih zemalja, na kojem je razgovarano o podršci Svjetske banke ostvarenju ciljeva održivog  razvoja.

Nakon intenzivnih razgovora i više desetina radnih susreta koje je delegacija Crne Gore imala proteklih  dana sa učesnicima jesenjeg zasijedanja SB i MMF-a, ministar Damjanović posjetu Marakešu ocijenio je produktivnom i uspješnom.

Foto: Ministarstvo finansija

NIKŠIĆ PROGNOZA