Poreska inspekcija izrekla kazne u iznosu od 1,24 miliona eura

Poreski inspektori su od 1. maja do 13. avgusta ove godine izvršili 3.326 provjera regularnosti poslovanja i utvrdili nepravilnosti kod 305 poreskih obveznika, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Kako se navodi, utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje PDV-a, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije.

“Po tom osnovu izdato je 395 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.244.300 eura. Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 969.012 eura od čega je naplaćeno 576.012 eura ili 59,44 odsto”, kazali su iz UPC-a.

Takođe, kako dodaju, naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima).

Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 12 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

“Uprava prihoda i carina intenzivirala je kontrole u primorskim i sjevernim opštinama u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanja radnika”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga. Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

“Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa možete poslati na mail adresu upravaprihoda@tax.gov.me radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti”, zaključuju u saopštenju.

Foto: UPC

NIKŠIĆ PROGNOZA