Popović: Za rudnik Brskovo najizvjesniji ishod pokretanje arbitraže

Ako se ugovor o koncesiji za rudnik Brskovo raskine, najizvjesniji ishod je da će koncesionar – švajcarska kompanija Tara Resources pokrenuti arbitražu protiv Crne Gore.

To je nakon današnje sjednice Međuresornog radnog tima za izradu stručne analize Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu,Fe S2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo“ potvrdio zastupnik kompanije Tara Resources, advokat Luka Popović

“Mi smo tokom rada radne grupe istakli da Vlada mora biti svjesna da radna grupa treba da ukaže koji su rizici od ovog postupka i da ukoliko bi eventualno došlo do raskida ugovora o koncesiji da nije jedini potencijalni rizik od domaćeg suda i parnice pred domaćim sudom, već da postoji potencijalni rizik od međunarodne investicione arbitraže budući da je investitor, vlasnik koncesionog društva, švajcarka kompanija, a budući da između Švajcarske i Crne Gore postoji međusobni sporazum o zaštiti i promociji investicija koja daje pravo investitorima iz država potpisnica da u slučaju povrede njihovih prava pokrenu arbitražu protiv druge države,” kazao je Popović.

Do sada se u okviru radne grupe raspravljalo o pravnim aspektima aneksa ugovora o koncesiji, činjenicama za koje resorno ministarstvo smatra da mogu biti relevantne za ocjenu da li postoji povreda ugovora i osnova za raskid. Popović kao zastupnik koncesionara smatra da osnov za raskid ugovora ne postoji.

“Obaveze investitora u ovoj fazi koncesionog ugovora su da izgradi projektnu dokumentaciju i pribavi sve dozvole na osnovu, te dokumentacije a on to ne može da uradi prije nego što Vlada ne usvoji planski dokument i izda mu Urbanističko-tehničke uslove kao prvi dokument u procesu pribavljanja dozvole. To je odgovornost Vlade,” dodao je advokat.

Ipak, i ova sjednica je prošla u burnoj atmosferi sa različitim oprečnim mišljenjima. Odbornik u Skupšti opštine Mojkovac, Miloš Rajković ponovo je iznio tvrdnje da bi izvođenje radova na teritoriji nekadašnjeg rudnika Brskovo imalo negativne posljedice po životnu sredinu, zdravlje ljudi i kulturu sjećanja koja okružuje taj prostor.

“Ko god je krenuo gore nešto da dira i prekopava kosti junaka Mojkovačke bitke mora da zna da je tu negdje krv prolivena i da mu to nikako nije donijelo naplatu – ni poslovnu, ni ličnu, ni porodičnu i vjerujem da će se ovo pitanje više završiti. Prekršili su anekse i prihvatili odgovornost za neizdavanje urbanističko tehničkih uslova, povukao se obrađivač iz nacrta Detaljnog prostornog plana,” istakao je Rajković.

Popović je ovom prilikom odbacio sve navedene optužbe, te podsjetio da se u životu koncesionog ugovora nije ništa promijenilo od perioda kada je zaključen Aneks 5 i Aneks 6 kojim su koncesionaru produženi rokovi za završetak faze pribavljanja dozvola.

“Dali smo argumente zbog kojih ni jedna od navedenih optužbi ne stoji i zašto nisu relevantne u ovom trenutku. Većina činjenica koje su vezane za zaštitu životne sredine, a koje su iznijete tokom rada radne grupe se tiču perioda koji tek treba da dođe. Priča o uticaju projekta o uticaju na životnu sredinu na Dnevni red može da dođe kada imate konkretan rudarski projekat koji je revidiran u skladu sa propisima i kada se uz taj projekat odradi i studija procjene na životnu sredinu. To je faza u kojoj nadležni organi, prvenstveno Agencija za zaštitu životne sredine treba da daju svoj stav da li taj projekat sa svim parametrima i tehnologijama koje se koriste zaista jeste ili nije u skladu sa propisima zaštite životne sredine. Smatram da je većina tih argumenata preuranjena i nije relevantna u ovom trenutku,” kazao je advokat Popović.

Radna grupa je pri kraju svog rada i trebalo bi da se do početka sljedeće nedjelje do kraja privede rad na zaključcima koji će biti dostavljeni Vladi da bi se donijala odluka o potencijalnom raskidanju koncesionog ugovora.

Podsjetimo, prema Ugovoru o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu,Fe S2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo“, koncesionar je stekao pravo da u skladu sa Zakonom o rudarstvu i Zakonom o geološkim istraživanjima i odobrenjima resornog ministarstva izvodi detaljna geološka istraživanja u cilju dokazivanja rezervi i kvaliteta mineralne sirovine sulfidne polimetalične rude i vrši njenu eksploataciju. 

foto/video:Media biro

NIKŠIĆ PROGNOZA